Kikapcsolódás

2024.03.07. 17:28

Családdal a világ körül: mexikói élményeiről mesélt a pásztói édesanya (videó)

Hosszú évek óta járja a világot a pásztói Scheili Eszter. Kalandjai során ismerte meg férjét is, majd az elmúlt évek során bővült a család, így már két gyermekükkel vágnak neki élményekkel teli útjaiknak.

Nagy Orsolya

Hosszú évek óta járja a világot a pásztói Scheili Eszter, immár gyermekeivel

Forrás: Beküldött fotó

Nemrég Mexikóban és Kanadában járt a pásztói származású doktornő családjával, ahol életre szóló élményekkel gazdagodott. Scheili Eszter elmondta, régóta vágyott Közép-Amerikába. Végül pedig Mexikóra esett a választás, hiszen a távoli országok közül ott jó az infrastruktúra, és talán oda a legkönnyebben kivitelezhető a gyermekekkel való utazás. Emellett sok a látnivaló és persze csodás a tengerpartja is.

– Több mint három hétig voltunk Mexikóban, majd onnan utaztunk Kanadába. Bár egy picit féltem az oda vezető úttól, de rendesen felkészültem. A nagyobbik gyermekem jól bírta a 12 órás repülőutat. Kártyáztunk, rajzolt, színezett és mesét nézett, míg a hat hónapos sokat aludt. Az ott tartózkodásunk alatt igyekeztünk számos programot szervezni és minél több helyre eljutni – fogalmazott Eszter.

Hozzátette: olyan kikapcsolódási lehetőségeket kerestek, amely egy pár hónapos babával is jó lehet. Országon belül is sokat kirándultak, de két-három órás autózásnál nem mentek egyszerre többet, tekintettel a babára. A több hetes úton nemcsak a szülők, de négyéves gyermekük is rendkívüli élményeket szerzett. Nagyon élvezte például az állatokkal kapcsolatos programokat, a tengerpartot, de a barlangos karszttóban való úszást is.

Mennyire veszélyes hely?

A pásztói édesanya úgy véli: szinte bármilyen programra el lehet menni a gyerekekkel is. Előtte nem árt felkelteni a figyelmüket, sokat mesélni róla, valami különlegességet kiemelni és egy idő után várni fogják, kíváncsiak lesznek rá, akkor is, ha nem kifejezetten gyermekbarát programról van szó. A városnézések, a hosszabb séták során a kisgyerekkel elengedhetetlen, hogy azoknak legyen célja, így például egy játszótér, étterem, vagy múzeum. Bevett szokás náluk, hogy az utazások során a szülőknek van egy-egy programja egyedül is, amit esetleg nehézkes lenne gyermekekkel kivitelezni. Ilyenkor felváltva vannak a csemetékkel. Eszter így volt például búváros barlangtúrán és víz alatti múzeumban is.

Nem lehetetlen és érdemes is útnak indulni a csemetékkel is – vallja a pásztói édesanya
Forrás: Beküldött fotó

Azzal kapcsolatban, hogy Mexikó mennyire veszélyes egy család számára, az édesanya úgy fogalmazott, egyáltalán nem az. Ugyanakkor meg kell szokni az állig felfegyverkezett embereket, akik a nemzeti gárdát alkotják, és akik a turisták biztonságáért vannak ott.

Nem ez volt a család első útja

Nyáron, amikor a második gyermek még csak öt hetes volt, Szlovéniában voltak túrázni, de Horvátországban, Németországban és Ausztriában is megfordultak a babával.

– Mindig azt mondom, nem kell babával utazni, ha nem akar az ember, hiszen van, akinek az első hónapokban a lakás adja a biztonságot. Ha azonban a szülőnek van rá igénye, akkor jó, ha tudjuk: nem lehetetlen és érdemes is útnak indulni. Fontos, hogy mindenki azt csinálja, amire vágyik. A második gyermek születését követően én úgy éreztem, be vagyok zárva. Vágytam arra, hogy kimozduljak. Persze mindehhez kell egy mentalitás is és az elengedés tudománya, hiszen áldozatokat is igényel egy ilyen pici babával utazni, de ezek eltörpülnek az élmények mellett, amiket családként együtt éltünk át. Tehát megéri – fejtette ki Eszter, aki azt tapasztalja, hogy még pár éve sokan negatívan vélekedtek arról, ha valaki babával utazott, de most már jóval nyitottabbak az emberek. Inkább érdeklődnek és inspirálódnak, sokszor tanácsot kérnek.

Nem szabad félni semmitől sem

Mint mondta: a betegségektől és a veszélyforrástól sem szabad rettegni egy-egy családi utazás során, hiszen belföldön ugyanúgy megtörténhet a baj. Nyilván alaposan fel kell előtte készülni, és amit lehet, megtenni a veszély elkerülése érdekében. Scheili Eszter arra bátorítja a szülőket, ha vágynak az utazásra, akkor menjenek és élvezzék azt a gyermekeikkel együtt. Olyan sokat ad egy-egy út, ráadásul a csemete fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszik: bővül a szókincse, a gyermek rugalmassá, de nyitottá is válik.

A pásztói édesanya tervez élménybeszámolót tartani a nagyobb közönségnek is, de a blogján is folyamatosan mesél az egyes helyszínekről. Emellett biztos, hogy a közeljövőben ismét útra kelnek majd, ráadásul ébredezik a természet is, és hamarosan a kisebbik gyermekkel is túrázni kezd. Nagyobb és távolabbi utat pedig csak az év vége felé terveznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!