Kereskedelem

2024.04.20. 11:15

Termelői piac nyithatja meg kapuit Magyarnándorban

Már csak néhány apróbb lépés hiányzik ahhoz, hogy megnyissa kapuit Magyarnándorban a termelői piac.

Hegedűs Henrik

A községben és környékén néhány évtizeddel ezelőtt komoly léptékű földművelés és növénytermesztés zajlott, hiszen itt működött az állami gazdaság, és elég, ha csak a település határában virágzó terebélyes almafa-ültetvényt említjük, ahová diákok is jártak tömegével társadalmi munkában a megérett gyümölcsöket szedni. Később ez a gazdálkodási kedv egyre inkább lanyhult, ma már alig akad család, amely fokozottan foglalkozna a mezőgazdasággal.

Már csak néhány apróbb lépés hiányzik ahhoz, hogy megnyissa kapuit a termelői piac
Forrás: Beküldött fotó

– A termelői piacot éppen a háztájival és a kiskertekkel való törődés felélesztéseként hozzuk létre – utalt a háttérre Schmiedt Károly polgármester. – Így az emberek a saját otthonukban megtermelt értékeiket kínálhatják ismerőseiknek, vagy a távolabbi vidékekről érkező érdeklődőknek. Máskülönben pedig azoknak, akik nem rendelkeznek veteményessel, nem kell a jövőben Balassagyarmatra, akár Aszódra, Hatvanba utazniuk, ha zöldséggel, gyümölccsel akarják telepakolni a kosaraikat, elég, ha kisétálnak a faluközpontba.

Mint megtudtuk: a vásártérre alkalmas pontot könnyen találta meg az önkormányzat, hiszen a becskei-cserháthalápi útelágazó szomszédságában, a patak partján adódott egy korábban rendezetlen rész, ennek beépítésével a környezetet is szebbé, gondozottabbá varázsolhatták. A termelői piac anyagi fedezetét a Vidékfejlesztési Program pályázatán elnyert összeg adta, és a munkálatok mára lényegében befejeződtek.

– Miután a tavasz elején több, kisebb mértékű pótlást elvégeztettünk – beszerelték a villanyórát, bekötötték a csatornát és tereprendezés is történt –, így elindíthattuk a használatbavételi eljárást. Ennek beláthatósági határa ugyan előre pontosan kiszámíthatatlan, ám őszintén bízunk benne, hogy a hatóságok semmi kivetnivalót nem találnak, avagy csak minimális hiánypótlást írnak elő, és a lehető legrövidebb időn belül hivatalosan is megnyithatjuk a termelői piacunkat – fejezte be gondolatait a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!