Életút

2024.01.25. 13:45

Mester hivatásában is: három évtizede kockáztatja életét a balassagyarmati tűzoltó

Mi kell ahhoz, hogy valaki három évtizeden keresztül a bajbajutottak megsegítésének szentelje az életét? Milyen élmények és hatások érnek egy embert, aki harminc évig egy hatalmas piros autón száguld oda, ahonnan mások menekülnek? Ezekre a kérdésekre is választ adott Mester László tűzoltó főtörzszászlós, a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője a Katasztrófavédelem Magazin januári számában.

Nool.hu

Mester László a balassagyarmati tűzoltóságon. Megrázó élményekben is volt része munka közben

Fotó: Katasztrófavédelem Magazin

Kicsivel több mint harminc évvel ezelőtt, 1993 november elsején gépkocsikezelőként szerelt fel a Salgótarjáni Tűzoltóságra Mester László. A pályaválasztás nem volt kérdés számára: ekkor már két nagybátyja dolgozott tűzoltóként a megyeszékhelyen. Amikor jelezték, hogy felvételi van, nem habozott, azonnal beadta a jelentkezését. A salgótarjáni évek alatt valamennyi gépjárműfecskendőre megszerezte a típusvizsgát és rengeteg tűzoltó versenyre is elment. Szakmai fejlődésére olyan nagy hangsúlyt fektetett, hogy két éven át szolgálatparancsnok-helyettesi feladatokat is ellátott. Éppen tíz évvel a pályakezdést követően új helyszínen, új városban folytatta szeretett hivatásának gyakorlását. 

– A Balassagyarmat Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságán 2003 novemberétől kezdtem dolgozni – mondta a főtörzszászlós. – Majd' eltelt  tíz év, és ismét nagy változás következett az életemben, egy betegség és egy gerincműtét miatt egy időre hátra kellett hagynom a vonulós tűzoltók világát. Öt éven keresztül műveletirányító referensként tevékenykedtem az akkori Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén.

Mester László a volán mögött
Fotó: Katasztrófavédelem Magazin

A Katasztrófavédelem Magazin cikke arra is kitér: bár feladatait itt is kiválóan ellátta, nem szerette meg az ülőmunkát. Minden alkalommal, amikor a rádión keresztül meghallotta egykori balassagyarmati bajtársai hangját, a szíve visszahúzott korábbi szolgálati helyére. Ezért ahogy felépült, azonnal visszatért a gyarmati tűzoltók közé, 2018 óta ismét a „C” szolgálati csoportot erősíti.

A főtörzszászlós a három évtized alatt rengeteg káreset során segítette a bajbajutottakat, szinte mindent látott már, amit egy tűzoltó láthat munkája során. Mint mondta, a legmélyebb nyomot egy, még a pályája elején történt közlekedési baleset hagyta benne: Mátraszőlősön összeütközött két autó, az egyik jármű sofőrje nem tudta elhagyni a gépkocsit, és az égő járműben lelte halálát. Leírhatatlan érzés volt találkozni pár hónappal később a baleset másik résztvevőjével, aki karcolásokkal megúszta az egészet.

– A tűzoltóságra nem csak egy munkahelyként, hanem hivatásként tekintek, és ezt a szemléletet próbálom átadni a fiatalabb kollégáknak is. Minden eset más, a lényeg az, hogy a feladatokat a lehető legjobban próbálom végrehajtani, úgy, ahogyan ezt én is elvárnám másoktól, ha bajba kerülnék – hangsúlyozta Mester László. – Harminc év elteltével is komoly motivációt jelent a segíteni akarás, de nagyon fontos a kiváló csapat is. A munkatársak támogatása, a jó hangulat és az állandó „ugratás” még a legnehezebb szituációk után is lelket önt belém.

Mint mondta, legalább ilyen fontos a családja támogatása. Mester Lászlónak három gyermeke van. Idősebb fia és lánya már kirepült a fészekből, mindketten dolgoznak és megállnak a saját lábukon. Kisebbik fia, Máté viszont még csak tíz éves. László legfőbb célja az, hogy belőle is jó embert neveljen. Úgy érzi, elég jó úton halad efelé. Fiatal kora ellenére Máté már háromszoros magyar bajnok autóversenyző terepgokart kategóriában. A főtörzszászlós úgy fogalmazott, a cél nem kizárólag a jó helyezések elérése. A sport, amellett, hogy kitartást ad a gyerkőcnek, a közösségi nevelésben is nagyon fontos.

Három évtized szakmai tapasztalattal a háta mögött Mester László rövid, de rendkívül lényeges tanáccsal szolgál a jövő tűzoltóinak: „Csak az jöjjön tűzoltónak, akit valóban érdekel a hivatás! Ezt ugyanis csak szívvel-lélekkel lehet csinálni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában