húsvét

2019.04.21. 15:30

Krisztus kiontott vére hozta el számunkra a valódi megváltást

Az ünnepre hangolódva, egyfajta lelki előkészületként osztották meg húsvéttal kapcsolatos gondolataikat az egyházak képviselői nemrég a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

Papp Bianka

Deme Károly, Németh Judit és Varga András a könyvtárban folytatott beszélgetésen

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Varga András esperesplébános a nagyhéten történt eseményekről elmélkedett. A plébános szerint érdemes átgondolnunk, hogy miért is történt úgy minden, azon a szent három napon. Ezután a több ezer évvel ezelőtt történt eseményeket ismertette a jelenlévőkkel. Júdás árulásától kezdve, a koncepciós peren át, a keresztre feszítésen keresztül, egészen Jézus Krisztus feltámadásáig. Utóbbi jelenség az ünnep legfontosabb eseménye, hiszen Jézus ezáltal hozta el számunkra a megváltást, ami a húsvéti ünnepek legfontosabb üzenete.

A keresztény hit kulcsa: hinni a megváltásban, a feltámadásban

Élet és halál, hit és hitetlenség kérdése a húsvét – mondta Németh Judit, aki úgy gondolja, hogy a halál kérdése élete végéig izgatja az embert és arra keres választ, mi van utána. Feltámadás, örök élet van utána. A keresztény hit kulcsa megvallani Jézust, igaz szívünkkel hinni és látni lelki szemeinkkel a feltámadást. A húsvét a legfontosabb ünnepünk, hiszen a legégetőbb kérdésre ad választ – fejezte be gondolatait a lelkész.

– Fontos, hogy hagyjuk magunkat megváltani, hogy Jézus áldozata által megtisztítson bennünket – mondta Varga András.

Németh Judit református lelkész úgy gondolja, minden alkalommal kérdés, hogy az ember miként vesz részt az ünnepben, hiszen fontos, hogyan vagyunk részesei a történéseknek. Vannak, akik kívülállóként figyelik az eseményeket és vannak, akik szeretik egy-egy szereplő helyébe képzelni magukat, de nem a negatívakéba, mint például Júdás vagy Péter.

– Igazán jó az lenne, ha átéreznénk, hogy a nagyhéten történt események miattunk történtek és az ünnep azt üzeni számunkra, milyen is Isten szeretete. Elvezet bennünket ahhoz, hogy mi is szeretettel közeledjünk mások felé – mondta a lelkész, majd azt is hozzátette, hogy ha az ember letér erről az útról annak csupa olyan szörnyűség a vége, mint az árulás, a tagadás, a háborúskodás vagy a halál. Jézus keresztje azt kiáltja a világba, hogy ez a bűn zsoldja, aki a keresztre néz, látja hova vezet a bűn.

Deme Károly evangélikus lelkész szerint a nagyhéten történt események olyan meghatározóak, hogy mindent megfordíthatnak, az egész világ sorsára nézve.

Deme Károly, Németh Judit és Varga András a könyvtárban folytatott beszélgetésen
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

– Valójában meg kell értenünk, hogy Isten szívében még a teremtéstörténet előtt végbement fiának megáldoztatása – elmélkedett Deme Károly.

Miért mondott le Isten egyszülött fiáról? Miért helyezte rá a majdani emberek bukásának ítéletét? A lelkész szerint azért, hogy ennek az ártatlanul kiontott drága vérnek újjáteremtő ereje és hatalma legyen, hiszen elrendeltetett, hogy az ártatlanul kiontott vérért cserébe van bocsánat a bűnökért. Az áldozatok bemutatása végigvonul az Ószövetségen.

– Krisztus kiontott vére eleget tett Istennél, az ő vére elég volt ahhoz, hogy lefedezze múltunkat és elénk tárja a csodálatos jövendőt, amikor a feltámadott Krisztussal együtt teljesíthetjük majd Atyánk tervét – mondta Deme Károly, aki azt is kifejtette, hogy ha valaki átéli a bűnbocsánatot, hatalmas teher alól szabadul fel, amely addig akadályozta őt a szeretetben való élettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában