munkálatok

2021.04.14. 18:01

374 millió forintból újul meg az Etes és Ságújfalu közötti útszakasz

Hetek óta zajlik az útfelújítás Etes bel-, illetve külterületén, egészen Ságújfalu határáig. A több mint három kilométer hosszúságú útszakasz nettó 374 millió forintból válik járhatóbbá, modernebbé. Ez az összeg tartalmazza a teljes út- és hídfelújítást, a gázvezeték és a csapadékcsatorna-kiváltást, valamint az összes járulékos munka költségét.

Gerhát Karina

Elkezdődtek a várva várt munkálatok Etes bel-, illetve külterületén. A község hídja is megújul

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 9-én adta át a munkaterületet a kivitelezők részére. A projekt átfutási ideje 120 nap, így a befejezés július első felére várható. A közel 3,2 kilométeres felújítással érintett szakaszon az ideiglenes forgalmi rend bevezetését követően, elsőként a hídfelújítási munkálatok, majd azt követően az útpálya szerkezetének lokális cseréje kezdődött el – mondta el portálunk megkeresésére Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője hozzátette: a híd pályalemezének kiegyenlítését követően várható a szegély emelése, az új szigetelés készítése, valamint az új pályaszerkezet építése. A híd- és útfelújítással egyidejűleg Etes belterületén a középnyomású gázvezeték, valamint a csapadékcsatorna egy-egy szakaszának kiváltása is megvalósul. Felújítják továbbá a szakaszon lévő buszmegállópárt, a vízelvezető rendszert, az útpadkát, illetve szintre emelik a közműszerelvényeket is. Ezeken kívül a jelzőtáblák többségét, valamint több helyen a már meglévő szalagkorlátot újakra cserélik.

Elkezdődtek a várva várt munkálatok Etes bel-, illetve külterületén. A község hídja is megújul
Fotó: H. Cs. / NMH

– A külterületi szakaszon speciális géplánc segítségével, úgynevezett hideg remix technológia alkalmazásával újrahasznosítjuk a meglévő pályaszerkezetet. Így nemcsak a keletkező hulladék mennyisége, hanem az építőanyagok helyszínre szállítása miatti szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető. A pályaszerkezet-cseréket és a remixálást követően négy centiméteres kiegyenlítő és négy centiméteres kopó aszfaltréteget építünk be. Az új aszfaltra tartós gépburkolati jelek lesznek felfestve. Az ehhez hasonló komplex beavatkozások nemcsak az utazáskényelmet, hanem a közlekedésbiztonságot, továbbá a hosszú távú minőségfenntartást is biztosítják – emelte ki Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kifejtette továbbá: általánosságban elmondható, hogy az ideiglenes forgalmi rend bevezetése az első napokban kisebb anomáliákat okoz, amíg a komfortjukból kizökkentett helyi közlekedők meg nem szokják a korlátozásokat.

Az építkezés ideje alatt sebességkorlátozás van érvényben
Fotó: H. Cs. / NMH

– Tapasztalataink szerint a távolabbról érkezők általában tájékozódnak az útviszonyokról. Az építés ideje alatt a forgalmi rend szaktervező által készített és a forgalomtechnikai osztályunk által jóváhagyott tervei alapján vezetjük be a forgalmirend-változást. Az Etes bekötőút-felújítással érintett szakaszán útszűkületek, illetve sebességkorlátozás van érvényben, amely az építés teljes ideje alatt meg is marad. A belterületen jelenleg három szakaszon jelzőlámpa irányítja a forgalmat, amely várhatóan a hét végéig, április 16-ig, péntekig marad érvényben, ezután ismét mindkét pályán haladhat majd a forgalom – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor.

Két hétre teljes szélességében lezárták az Etes és a Ságújfalu közötti utat

Etes és Ságújfalu külterületén április 9-én teljes szélességében lezárták az utat, amely április 23-ig marad érvényben. – A már említett hideg remixes technológia alkalmazása során az öt méter széles burkolaton a speciális géplánc mellett a személygépjármű-forgalom nem férne el, ezért vált szükségessé két hétre a szakasz teljes szélességében történő lezárása. A remixálás után, a pályaszerkezet megszilárdulását követően lehet a forgalmat ismét ráengedni. A további munkafolyamatok nem igényelnek teljes szélességű lezárást, azonban az útszűkületek és a sebességkorlátozás az építés teljes ideje alatt érvényben marad. A teljes szélességű lezárásokról minden esetben előzetesen értesítjük a mentőket, a rendőrséget, a tömegközlekedési vállalatokat, az önkormányzatokat és a katasztrófavédelmet is – mondta Pécsi Norbert Sándor. Hozzátette: az országos közúthálózaton bevezetett forgalomkorlátozásokat minden esetben feltüntetik a www.utinform.hu weboldalon, ahol bárki megtekintheti, hogy a közeljövőben milyen korlátozás várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában