életút

2021.07.19. 19:30

Mindig a közösséget tartotta szem előtt a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének új vezető tagja

Szigeti Lászlóné ma is aktív dolgozó, boldog nagymama. Eddigi életútját három fontos dolog határozta meg: a család, a közösségi élet, s a tanulás, önképzés.

Szenográdi Ferenc

Szigeti Lászlóné, Szécsény

Forrás: NMH

– A nagycsalád hívei vagyunk. Én és a férjem is két testvér mellett nőttünk fel. Nekünk is három gyerek teszi teljessé az életünket – fogalmazott Szigeti Lászlóné, akit nemrégiben a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének vezetőségi tagjává választottak.

Már általános iskolásként kitűnt közösségszervező tehetségével. – Bárhol is dolgoztam, a munkatársaimmal együtt tevékenyen részt vettem a helyi kollektíva összefogásában. Például színházlátogatásokat, kirándulásokat és egyéb programokat szerveztünk – mondta.

Három kisgyermeke mellett egy ideig főállású anyaként látta el feladatait, majd amikor a gyerekek iskolások lettek, bekapcsolódott a szülői munkaközösség tevékenységébe. – Szécsényben a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában felkértek, hogy töltsem be az iskola által működtetett alapítvány kuratóriumának elnöki posztját. Ezalatt az idő alatt nagyon sok közösségi programot szerveztünk a tanulók számára – idézte fel Szigeti Lászlóné.

Ezután a Nógrádmegyeri Általános Művelődési és Közoktatási Intézményhez került, s a helyi művelődési ház irányítása lett a feladata. 2006-tól 2017-ig a helyiek megelégedésére látta el munkáját. Nagy szeretettel emlékszik vissza az ott eltöltött évekre.

– Itt is rengeteg közösségi programot valósítottunk meg, színházlátogatásokat szerveztünk, a gyermekek részére szakköröket, táborozásokat tartottunk, a felnőttek pedig bekapcsolódhattak a nyelv- és informatika oktatásba.

Számos sikeres pályázat megírása fűződik a nevéhez. Segítette a helyi civil szervezetek működését, amelyek közül többnek is a tagja volt. Jelenleg az Egymásért Hagyományőrző Egyesület tagjaként tevékenykedik, illetve már tíz éve tagja a Nógrád Megyei Népművelők Egyesületének. A szervezet legutóbbi tisztújító közgyűlésén bekerült a vezetőségbe.

Közben folyamatosan tanult, képezte magát. – Negyvenéves koromban úgy döntöttem, hogy az érdeklődési körömhöz közel álló főiskolán művelődésszervező alapfokú, és a nonprofit menedzseri diplomát szerzek. Tanulmányaim ideje alatt rengeteg támogatást kaptam a férjemtől és a családomtól – mondta.

Szigeti Lászlóné négy éve dolgozik a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájában, mint módszertani referens. Feladata a megyei közművelődési intézményekben tevékenykedők szakmai segítése, valamint a közművelődési statisztika gondozása. Elmondta, hogy intézményük szervezésében jelenleg három helyen, Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Tereskén működik középfokú képzés a közművelődési közösségkapcsolati szakemberek részére. Az oktatásába a balassagyarmati csoport vezetőjeként ő is bekapcsolódik.

Lelkiismeretes, sokrétű munkájáért tavaly megkapta a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete által alapított Kerekes László-díjat. Boldog, kiegyensúlyozott ember, mert élete jó közösségben, a közösségért történő munkálkodással telik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában