Új kenyér

2023.08.19. 06:58

A jó kenyér titka a jó alapanyagban rejlik, figyeljünk arra, mit vásárolunk!

Nem csak az államalapítás ünnepe augusztus 20-a, hanem az új kenyéré is. Ez alkalomból beszélgettünk Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és életmód-tanácsadóval arról, hogy milyen is a jó minőségű, bátran fogyasztható kenyér.

Nagy Orsolya

Késsel vágják meg a kenyér tetejét a pékek sütés előtt. Ősi magyar szokás, hogy megszegése előtt keresztet karcolnak az aljára

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

– Az igazi kenyérnek az a titka, hogy kizárólag nagyon jó minőségű alapanyagokat tartalmaz, de a jó konyhatechnológia is sokat számít. Ezenkívül nincs benne csak liszt, só, víz és kovász, valamint az is fontos, hogy rászánjuk a megfelelő időt az elkészítésére – közölte a természetgyógyász

Kovács Hetti elmondta, hogy a minőségi kenyér nem gépben sül, és nem a boltok polcáról fogja a vásárló leemelni. Érdemes inkább őseink technológiáját felidézni, és megtanulni az elkészítésének módját. Hozzátette: a bolti termékeket kényelmesebb ugyan megvásárolni, de ezért nagy árat kellett fizetni, hiszen azok rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, amelynek következtében az elmúlt húsz évben egyre több ételérzékenység alakult ki. 

A természetgyógyász arra is kitért, hogy mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között. Az utóbbihoz sokkal több idő kell, de egészségesebb a szervezet számára, míg az élesztős fajtája sokkal gyorsabban elkészül, de közel sem lesz olyan nagy szerepe az egészségünk megőrzésében. Mint mondta, ha alkalmanként megeszünk egy élesztővel készült kalácsot vagy kenyeret, nem lesz probléma belőle. A baj az, hogy minden egyes nap ezt fogyasztják az emberek. Túl sokszor van az étrendben jelen, így előbb-utóbb az egészséges szervezet sem bír el vele. Amennyiben pedig telítődik a szervezetben, akkor depresszió, fáradékonyság, bőrbetegségek, puffadás, reflux, hasmenés, székrekedés, de még ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. 

Kisült cipók. Képeink a tari Kis István pékműhelyében készültek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Kovács Hetti kiemelte, a kovászos kenyérből kevesebbet kell megenni, ugyanis az jobban eltelíti az embert. Régen pedig több kenyeret fogyasztatottak az emberek, de azok nem tartalmaztak plusz adalékokat, és így nem is lettek betegek miatta. Érdemes figyelni arra is egyébként, hogy a kenyér milyen lisztből készül. Annak minősége ugyanis egyáltalán nem mindegy, a boltokban kaphatók többsége nem olyan jó minőségű, és az is előfordulhat, hogy már maga a liszt is tartalmaz adalékanyagot. 

A természetgyógyász Salgótarjánban azt tapasztalta, hogy sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik nem figyelnek oda az étkezésre, és nem törekednek arra, hogy minőségi kenyeret fogyasszanak. A kenyér pedig nem csupán étel, hanem eszmei értéke is van: Kovács Hetti úgy fogalmazott, nem sok élelmiszert említ meg a Biblia, de a kenyér közöttük van, amely fontos részét képezi a kultúránknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában