Nool.hu podcast

2023.08.18. 06:50

Fontos a minőségi kenyér: a salgótarjáni természetgyógyász elárulta a titkát (podcast)

Nem csak az államalapítás ünnepe augusztus 20., hanem az új kenyéré is. Ez alkalomból beszélt portálunknak Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és életmód tanácsadó arról, hogy milyen a jó és minőségi kenyér.

Nagy Orsolya

Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász

Forrás: Nool

Az igazi kenyérnek a titka, hogy kizárólag nagyon jó minőségű alapanyagokat tartalmaz, de a jó konyhatechnológia is sokat számít. Ezen kívül nincs benne csak liszt, só, víz és kovász, valamint az is fontos, hogy rászánjuk a megfelelő időt az elkészítésére – közölte a természetgyógyász.

Kovács Hetti elmondta, hogy a minőségi kenyér nem gépben sül és nem a boltok polcáról fogja a vásárló leemelni. Érdemes inkább őseink technológiáját felidézni és megtanulni az elkészítésének módját.

Hozzátette: a bolti termékeket kényelmesebb ugyan megvásárolni, de ezért nagy árat kellett fizetni, hiszen azok rengeteg adalék anyagot tartalmaznak, amelynek következtében az elmúlt húsz évben egyre több ételérzékenység alakult ki.

A természetgyógyász arra is kitért, hogy mi a különbség az élesztős és a kovászos kenyér között. Az utóbbihoz sokkal több idő kell, de egészségesebb a szervezet számára, míg az élesztős fajtája sokkal gyorsabban elkészül, de közel sem lesz olyan nagy szerepe az egészségünk megőrzésében.

Mint mondta, ha alkalmanként megeszünk egy élesztővel készült kalácsot, vagy kenyeret, nem lesz probléma belőle. A baj az, hogy minden egyes nap ezt fogyasztják az emberek. Túl sokszor van az étrendben jelen, így előbb-utóbb az egészséges szervezet sem bír el vele. Amennyiben pedig telítődik a szervezetben, akkor depresszió, fáradékonyság, bőrbetegségek, puffadás, reflux, hasmenés, székrekedés, de még ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek.

Jobban eltelít a kovászos

Kovács Hetti kiemelte, a kovászos kenyérből sokkal kevesebbet kell megenni, ugyanis az jobban eltelít. Régen pedig több kenyeret fogyasztatottak az emberek, de azok nem tartalmaztak plusz adalékokat és így nem is voltak betegek miatta.

Érdemes figyelni arra is egyébként, hogy a kenyér milyen lisztből készül. Annak minősége ugyanis egyáltalán nem mindegy, a boltokban kaphatók többsége nem olyan jó minőségű és az is előfordulhat, hogy már maga a liszt is tartalmaz adalékanyagot.

A természetgyógyász Salgótarjánban azt tapasztalta, hogy sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik nem figyelnek oda az étkezésre és nem törekednek arra, hogy minőségi kenyeret fogyasszanak. A kenyér pedig nem csupán étel, annak eszmei értéke is van. Kovács Hetti úgy fogalmazott, nem sok élelmiszert említ meg a Biblia, de a kenyér benne van, amely fontos részét képezi a kultúránkat.

Podcastünkből többek között az is kiderül, hogy miért nem jó minden esetben a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása, sőt a gluténmentes termékek negatív hatásait is megtudhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában