Építészet

2023.10.20. 16:41

Neves építész mutatta be Balassagyarmat felújított köztereit

Az építészet hónapja alkalmából minap tematikus séta indult Balassagyarmat belvárosában, a Palóc ligetben és a Gregori-parkban. A főtérről induló programon Eleőd Ákos, Ybl- és Podmaniczky-díjas építész mutatta be a két helyszín revitalizációját.

Lukács Zsófia

Az építészet hónapja alkalmából minap tematikus séta indult Balassagyarmat belvárosában, a Palóc ligetben és a Gregori-parkban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az utolsó simításokat végzik a Zöld Csiga projekten a szakemberek, amelynek köszönhetően 23 hektár belterületi zöldterület és park újul meg Balassagyarmaton. Eleőd Ákos tervei alapján átalakult a múzeum előtti tér és a Gregori-park is. A két új teret maga a tervező mutatta be az érdeklődőknek egy tematikus sétán.

Az építész kiemelte, hogy 2007-ben a város 17 tagú képviselő- testületének minden tagja kivétel nélkül megszavazta a terveket, amit azért tart egyedülállónak és fontosnak, mert így politikától mentesen vághatott bele a feladatba. A tervező arra is választ adott, hogy miért kapott ennyi betonfelületet a múzeum előtti tér.  

– Hajszálpontosan annyi a térkövezett rész, amennyin egy tűzoltó- vagy mentőautó be tud menni. Úttervező kollégákkal a jármű fordulati sugarát is figyelembe vettük, hogy ki is tudjon jönni az autó – ismertette Eleőd Ákos. A tér kialakításánál kiemelte a betontámfalak elbontását, a Petőfi-szobor áthelyezését, a tanösvény kialakítását, amelyen kulturális információk sorát tekinthetik meg a látogatók, valamint a múzeum skanzenjének, új korhű kerítését is, amely az íves kálváriákkal kapcsolható össze.   

– Fontosnak tartom a hosszútávú tervezhetőséget, hogy az esetleges későbbi fejlesztések is ugyanolyan, kapcsolódó karakterelemekből álljanak, mint például a zenepavilon eleme az ivókúttal – fogalmazott az építész, aki arra is kitért, hogy a múzeum előtti szökőkút sorsáról is folytattak egyeztetéseket, végül a technológiai és karbantartási okok miatt döntöttek az elbontásról, hiszen a ligetes-fás övezet miatt a vízfelület folyamatos tisztítást igényelne.

A park teljes átalakuláson esik át

A Palóc ligetből rövid séta vezetett a város nyugati bejáratánál, a Széchenyi utca végén található Gregori-parkba, amely teljesen átalakult az elmúlt hónapokban.  – Bővítettük a területet, azonban arra törekedtünk, hogy egy visszafogott hangulatos parkot kapjunk, figyelembe véve azt, hogy egy városközpont kapuzati jelentőséggel bír – hangsúlyozta az építész. 

Kiemelte, hogy a park stílusában kapcsolódik a főtér és a palóc múzeum látványelemeihez, Balassagyarmat pihenőhelyeihez. – Helyet kap a téren Gregori József cipészmester emléktáblája, amely a Csoszogi az öreg suszter irodalmi remekműre enged következtetni, így a helyi általános iskolás gyerekek akár egy séta közben is helytörténeti ismerettel bővíthetik ismereteiket. Ezen felül Pál István, az utolsó palóc dudás szobra is központi helyet kap, amely köré palóc népzenei kulturális információsort helyezünk el – mondta el Eleőd Ákos.

Hozzátette, hogy a tervek szerint a közvilágítással kapcsolva megszólalna egy palóc népzene, visszafogott módon, őrizve ezzel az értékeinket. Emellett a park tematikus rendezvényeknek is helyet biztosítana. – Célom volt a fák megtartása, azonban ezt a növényzet állapota és különböző betegségei nem tették lehetővé, de egy nagy platánfát sikerült megmenteni – tért ki rá a tervező.

A séta után a Jánossy képtárban a 2007-es városfejlesztési koncepcióterv megvalósulási ütemeiről tartott előadást az építész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában