Fejlesztések

2023.11.23. 08:21

Vásártér és pihenőpark is létesült Magyarnándor központjában

Viszonylag közel egymáshoz két terület újult meg a közelmúltban Magyarnándorban. A falu központjában pihenőparkot alakított ki, illetve termelői piacot is létesített az önkormányzat.

Hegedűs Henrik

Schmiedt Károly, a nyugat-nógrádi település polgármestere portálunk megkeresésére elmondta: mindkét kivitelezés idén ősszel fejeződött be, már csak néhány apróság maradt hátra.

– A korábbiakban nem csak Magyarnándorban, hanem a környező falvakban is komoly igény mutatkozott a lakosság részéről, hogy egy olyan vásárteret alakítsunk ki, ahol az őstermelők és a háztáji gazdálkodók értékesíthetik a kertjükben, a birtokukon megtermett zöldségeket és gyümölcsöket – fejtette ki a részleteket a polgármester. 

Schmiedt Károly hozzátette: az is kiemelt szempont volt a megvalósításban, hogy a veteményessel nem rendelkezők így könnyebben, gyorsabban hozzájuthassanak a konyhai hozzávalókhoz, helyben beszerezhessék a szükséges dolgokat, ne kelljen messzebbre, például Balassagyarmatra utazniuk. A helyszín teljesen adott volt, hiszen a központban, a Becskére vezető műút mentén, a patak partján, a korábban megépült játszótér mögött viszonylag nagy méretű szabadtér állt rendelkezésre, tehát különösebben keresgélniük sem kellett az alkalmas pontot. Ráadásul ez a terület az elmúlt időszakban igen rendezetlen volt, nem szépítette a környezetet, azaz a településképen is jócskán javít a Vidékfejlesztési Program jóvoltából megépült, a huszonegyedik század igényeihez tökéletesen illeszkedő új piac.

Két, igen lepusztult házat kellett eltüntetni

Nem messze innen, Balassagyarmat felé mindössze pár száz métert lépdelve található Magyarnándor másik friss vívmánya, a pihenőpark. Az Élhető települések nevet viselő központi pályázaton nyert el erre pénzügyi forrásokat az önkormányzat.

– Megközelítőleg 33 millió forintot nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatási formájában – folytatta beszámolóját a polgármester. Mint megtudtuk: ezen a felületen lényegében megszüntették az addigi elszomorító állapotokat. Két, igen lepusztult házat kellett eltüntetni, és ezek helyén teremtették meg ezt a kulturált pihenőövezetet. 

– A kisgyermekes családok sokszor fordultak hozzánk, hogy a faluban jó lenne egy olyan rész, ahol a szülők felügyeletével a csemeték önfeledten szaladgálhatnak, az idősebbek pedig kiülhetnek a padokra napozni, beszélgetni. Úgy gondolom, valóban ízléses pihenőparkkal gazdagítottuk Magyarnándort – hangsúlyozta a polgármester.

Bár lényegében már mindkét terület elkészült, de néhány technikai kiegészítés miatt még várni kell a hivatalos használatba vételükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában