Múltidézés

2023.12.18. 08:25

Harminc éve indult el az adománygyűjtés az új balassagyarmati templom javára

Talán a karácsonyi várakozás tette, talán a november végi kiadós havazásból megmaradt vaskos fehér lepel, de viszonylag csendesen teltek harminc évvel ezelőtt Nyugat-Nógrádban ezek a december elejei, közepi napok. Balassagyarmaton az új templom építéséről és intézményi igazgatóválasztásról szóltak a hírek, Rétságon a könyvtár számolt be a sajtónak munkájáról, míg Nógrádsápon a fogorvosi rendelőt fejlesztették.

Hegedűs Henrik

Háromszázezer forintot fordíthattak új könyvek beszerzésére

A Nógrád Megyei Hírlap munkatársai 1993 decemberének első napjaiban Rétságon, a városi könyvtár részlegében jártak. A látogatás alkalmával kiderült, hogy még komolyabb lehetne a helytörténeti kutatómunka, ha beszerezhetnének egy fénymásoló berendezést, mert így sokkal szívesebben átadnák arra a néhány percre az értékes iratokat birtokló tulajdonosok, hogy sokszorosíthassák a leendő gyűjteményi anyagokat. 

Azt is megtudhatták az olvasók, hogy helyben rögzítik a honvédségi bázis történetéről szóló dokumentumokat. Varga Nándorné, a könyvtár igazgatóhelyettese beszámolt még arról is, hogy háromszázezer forintot fordíthattak új könyvek beszerzésére, míg 1993 első három negyedévében kilencezer látogatót regisztrálhattak, és az állományukban tizennyolc videófilm is található. Sokan járnak hozzájuk folyóiratokat olvasni, illetve klubokat is indítanak majd januártól, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Legnagyobb gondként értékelte a kölcsönzési morált, mondván, többen inkább kifizetik a száz forintos büntetést, minthogy visszaszolgáltassák a hónapok óta náluk lévő köteteket.

A lakosság ötlete volt a templom megépítése

Balassagyarmaton az újonnan építendő katolikus templom előkészületei munkáiról számolt be Kamarás József, a lelkes lokálpatrióta, a kezdeményezés egyik elindítója. Kifejtette: a helyben Süvítő-telepként ismert délnyugati  városrészben lakossági ötletre merült fel a templom létesítése, mondván, a más hasonló létesítmények elég messze vannak ettől a körzettől és a közlekedési állapotok sem kielégítőek. Megkezdődött az adománygyűjtés, várják a hívők hozzájárulását. A templom a Honti utcában – amely végül 1998 tavaszára készült el – az Élet és Reménység Mária Templom nevet kapta.

Alig akadtak jelöltek a pozíció betöltésére

Ugyancsak az Ipoly-parti járási székhelyen a képviselő-testület ülésezett ebben az időszakban. Komoly vita bontakozott ki a Madách Imre Kollégium intézményvezetői pályázatával kapcsolatban. Mindössze két jelölt akadt, az addigi igazgató, Madarász László mellett dr. Janák Gyula középiskolai tanár is szívesen vállalta volna a tisztet, ám a kulturális bizottsági meghallgatását követően visszalépett. Ennek ellenére például Soós Géza képviselő hevesen ágált Madarász László újbóli megbízatása ellen, de végül egyedül maradt a véleményével.

Ismét sikerült a bővítés

Nógrádsápon még 1993 elején alakították ki a fogorvosi rendelőt, amelyet az év során fokozatosan fejlesztettek gyógyászati eszközökkel. Többek között beszereztek egy ultrahangos fogkőeltávolító szerkezetet is. Ekkor, decemberben ismét sikerült a bővítés, két ütemben, pályázati pénzügyi forrás jóvoltából. A fogászati röntgent kiegészítették egy minilaborral, illetve közel félmillió forintért fogászati lézert is vásároltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában