Együttműködés

2024.03.29. 10:16

Hatékony partnerei az önkormányzatoknak a nógrádi polgárőr egyesületek

A tavalyi kezdeményezéshez hasonlóan másodszor is Varsányban tartotta a palócföldi települések polgármestereivel közös fórumát a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége.

Hegedűs Henrik

Másodszor is Varsányban tartották a közös fórumot

Forrás: Beküldött fotó

A megbeszélésen megjelent és beszédet mondott többek között dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Somssich Gabriella dandártábornok, nógrádi rendőrfőkapitány, Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke, illetve dr. Túrós András országos polgárőr elnök.

A házigazda község polgármestere, Kanyó Judit rövid köszöntőjét és faluja bemutatását követően dr. Dukai Miklós elöljáróban ismertette a jelenlévőkkel a polgárőr egyesületek törvényben szabályozott feladatait, illetve a tevékenységük rendjét. Kiemelte: a jövőben is fontos cél a települések közbiztonságának az erősítése, a bűnmegelőzési érdek kiterjesztése. Ebben jelentős szerep jut az ott működő polgárőr csoportok, a helyi önkormányzatok és a rendvédelmi szervek összehangolt együttműködésének. Hangsúlyozta: Magyarországon európai értelemben jó példa a polgárőr szervezetek munkája, és a kormány továbbra is magas szinten támogatja ezeket az egyesületeket.

Fontos szerepük van a polgármestereknek is

Dr. Somssich Gabriella a közösség erejére és az innováció jelentőségére tért ki hozzászólásában, kifejtve azokat a lehetőségeket, amelyek jelentkeznek ma és a jövőben is a polgárőrök, az önkormányzatok és a rendőrség összefogásában. Elmondta: rendkívül fontosnak tartja a polgármesterek helyi szerepét a közbiztonság javításában, a bűnmegelőzésben, de ez csak az egyes közösségek bevonásával, a kölcsönös bizalom erősítésével érhető el.

Hasonlóképpen a közös munka hasznosságát fogalmazta meg gondolataiban Skuczi Nándor is, rámutatva arra, hogy a mindennapok során a biztonságérzetünk számára mekkora jelentőséggel bír, ha minél több éber szem őrködik azon, hogy nyugalom és rend legyen körülöttünk a közvetlen lakókörnyezetünkben.

Országos szinten is kiemelkedő

Dr. Túrós András az elismerés hangján szólt a Nógrád vármegyei polgárőrök működéséről, eredményességéről, amely országosan összevetésben is dicsérendő. Hozzátette: az eddig kiválóan elvégzett feladatok, a közbiztonság-bűnmegelőzés, az idősek segítése, a határvédelemben vállalt munka mellett újabb kihívásokkal kell szembenézni, mint például a külterületeken elhelyezett illegális hulladéktelepek felszámolása. Ebben a helyi terepismeretekkel rendelkező polgárőrök komoly információs segítséget jelenthetnek az intézkedő hatóságoknak.

A más elfoglaltsága miatt külföldön tartózkodó Balla Mihály országgyűlési képviselő levélben köszönte meg a polgárőrök elhivatott, odaadó és értékálló tevékenységét. Ebben leszögezte, személyes tapasztalatai alapján állíthatja, milyen áldozatosan dolgoznak szülőföldjükön a polgárőrök, az önkormányzatokkal szoros együttműködésben. Nem véletlen tehát, hogy minden év elején, a polgármesterek bálján elismerésben részesítik a legkiemelkedőbben teljesítő, polgárőr igazolvánnyal rendelkező települési vezetőket. Hiszen a kitüntetés akkor a legörömtelibb, ha azt a saját közösségünktől kapjuk.

A továbbiakban több hozzászólás hangzott el a polgármesterek és az egyesületi képviselők részéről, végül pedig Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke értékelte a fórumon elhangzottakat, kitérve az elkövetkező időszakok legfőbb feladataira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában