Gyertyaöntés

2024.03.27. 17:25

Viaszból formálja különleges alkotásait a bátonyterenyei anyuka

Nem minden az, aminek látszik. Különösen igaz ez Osváth Adrienn alkotásaira. Az általa készített illatos virágcsokrot nem kell vízbe tenni és a különleges pohárdesszerteket sem ajánlott megkóstolni. Azokat ugyanis saját fantáziája szerint, viaszból álmodja meg a fiatal anyuka.

Gulyás Edina

Az Osváth Adrienn általa készített illatos virágcsokrot nem kell vízbe tenni és a különleges pohárdesszerteket sem ajánlott megkóstolni

Forrás: Beküldött fotó

Bátonyterenye egyik csendes utcájában él a párjával és kisfiukkal Osváth Adrienn. A családi ház mellett apró épület áll, ez Adrienn birodalma. Itt születnek a desszertkülönlegességek, a csodás virágcsokrok, a különféle színű és formájú figurák, illetve a tégelyekbe zárt illatos finomságok. Azokról első ránézésre senki sem mondja meg, hogy viaszból készültek, de közelebbről már felfedezhetők az apró kanócok. A kis konyhában most éppen nem fő semmi, de a polcokon sorakozó kellékek és alapanyagok arról árulkodnak, hogy itt bizony különleges alkotómunka folyik.

Gyakorlat közben sok tapasztalatot gyűjt
Forrás: Beküldött fotó

– Ez az én kis nyári konyhám – fogad mosolyogva Adrienn. – Alföldi lány vagyok, így számomra elképzelhetetlen volt, hogy ne tartozzon az otthonunkhoz egy ilyen kis helyiség. A párom pedig valóra váltotta ezt az álmomat, ahogy minden másban is támogat és bátorít. Mint mondta: mindig szerette a kreatív tevékenységeket, már kicsi korában is szívesen és szépen rajzolt, de csak a közelmúltban kezdett a kézműveskedésbe.

Internetről leste el a gyertyakészítés rejtelmeit

– A gyertyakészítés az első, amivel próbálkozok. Az interneten láttam erről fotókat és videókat, megtetszett ez az alkotómunka. Rendeltem hát néhány alapanyagot és elkészítettem az első darabokat – mutatja az első próbálkozásokat, amikkel nem volt teljesen elégedett. – Maximalista vagyok, szeretek olyan dolgokat kiadni a kezem közül, amelyekben nem találok hibát. Újra és újra nekiállok egy-egy gyertyának, mindaddig, amíg olyan nem lesz, amilyennek elképzeltem.

Mielőtt elkezdett gyertyákat készíteni, rengeteg videót megnézett és sokat olvasott a tevékenységről. Mára nagyon sokat fejlődött, szinte csak pozitív visszajelzéseket kap az alkotásaival kapcsolatban, sőt, a közelmúltban arra kérték a közösségi oldalon, hogy tartson tanfolyamot a gyertyakészítésről.

– Gyakorlat közben sok tapasztalatot gyűjtöttem. Nem mindegy például, hogy honnan szerzem be az alapanyagokat. A viaszt és az illóolajokat is Magyarországról rendelem. A szoba hőmérséklete is hozzájárul a végeredmény sikeréhez, fontos ugyanis, hogy a gyertyák lassan hűljenek ki – sorolta Adrienn.

Saját elképzelései szerint alkotja a viaszgyertyákat

A kicsi konyhában egyelőre saját kedvtelésből készülnek a szebbnél szebb alkotások. Azok között vannak, amiket különféle formába önt, de jobban szereti a poharas, tégelyes darabokat, mivel ezeknél mutathatja meg igazán a kreativitását. A pohárdesszertek szinte ugyanúgy készülnek, mint az igazi édességek, csak ezeket sajnos nem ajánlott megkóstolni. A megfelelő hőmérsékletre felmelegített, színezett, illatosított, majd visszahűtött viaszból sajtreszelőn készül a desszertek díszítése, a tetejére habverővel keveri ki, majd habzsákból nyomja ki a „tejszínt”. A végeredmény pedig megtévesztésig hasonlít a cukrászdák kínálatára.

– A családtagoknak, barátoknak szinte minden alkalomra ezt készítek ajándékba. Szeretek egyedül lenni, belemerülni az alkotásba és a saját fantáziámat, elképzeléseimet megmutatni abban. Azt sem tartom kizártnak, hogy később akár vállalkozásként, pénzkereseti lehetőség válik ebből a hobbiból. Emellett a dekorfalak készítése is nagyon érdekel, szeretném kipróbálni magam majd abban is – mesélte a jövőbeni terveit Adrienn, majd mielőtt kikísér, elfújja a tégelybe zárt illatos sütigyertyát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában