Emléktábla

2024.04.29. 10:12

Felújították a csehkiverést is szervező kanonok emléktábláját Balassagyarmaton

Blázsik Károly kanonok felújított emléktáblájának újraállítására a halálának évfordulóján, május 6-án kerül sor – adta hírül közösségi oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

Lászlók Judit

Mint azt a polgármester bejegyzésből megtudhattuk, Blázsik Károly 1880-ban született Balasagyarmaton. Nagyszombatban és Kalocsán kijárt középiskolái után Esztergomban végzett teológusként. Aztán 1903-ban pappá szentelték Nagymagyaroson, majd 1905-ben tért haza szülővárosába, Balassagyarmatra az állami gimnázium hittanáraként. 1915 és 1918 között a XV. hegyi dandár tábori lelkésze volt az olasz harctéren. Hazatérve 1919 januárjában egyik szervezője a Balassagyarmatot megszállt csehek kiűzésének, a csehkiverés 10. évfordulóján pedig elsőként kezdeményezte a város Civitas Fortissima elnevezését. Ötvenhárom tanítványát nevelte pappá. Megszervezte a Mária Kongregációt, majd megalapította a gimnázium 939. sz. Scitovszky János cserkészcsapatát, mellyel 1933-ban részt vett a Gödöllői dzsemborin. 1937-ben pápai kamarás lett, végül 1939-ben nyugdíjazták. A kanonok, tábori lelkész, hittanár és cserkészvezető 1945-ben hunyt el Budapesten. 

„Emléktábláját 1996-ban közadakozásból készíttette a Szalézi és a Szentháromság plébánia. A kifakult és megkopott márványtábla a Kossuth utcai mai Játékváros családi bölcsőde kialakításakor lekerült a ház faláról, várva újjászületését. A táblát felújítottuk, újraállítására Blázsik Károly halálának évfordulóján, május 6-án kerül sor” – közölte a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában