Múltidézés

2024.04.29. 11:36

Gyarmat strandavatóra, Tolmács pedig válásra készült 1994-ben

A választási kampány hajrájában a napi aktuálpolitikai kérdéseken túl egyéb érdekes témák is felmerültek harminc éve Nyugat-Nógrádban. Balassagyarmaton ismét a strand ügye került előtérbe, míg Tolmácson válni készültek Rétságtól.

Hegedűs Henrik

Forrás: MW

Tárgyalták a strandfelújítását

Balassagyarmat önkormányzatának képviselő-testülete 1994-ben az április közepén tartott ülésén tárgyalta a városi strand felújításának régen húzódó kérdéskörét. A korszerűsítésre kiírt pályáztatás korábban kudarcba fulladt, mert a nyertes visszalépett. Az újbóli próbálkozás azonban sikeres volt, és a kijelölt cég 33 millió forintért vállalta a munkálatok elvégzését, amibe a tervezés is beletartozott. Kiderült az is, hogy a nagymedencét nem ötven méteresre, hanem csak 33 méteres hosszúságúra alakítják. Az átadást szeptember 30-ra tervezik, ami egyben azt is jelenti, hogy a nagyközönség csupán a következő esztendőtől élvezheti majd a fürdő szolgáltatásait.

Komoly munkaerőhiány lépett fel

Ugyancsak Balassagyarmaton a munkanélküli helyzetkép szintén terítékre került. Felmerült például, hogy sok az álláskereső varrónő, a műhelyekben viszont komoly munkaerőhiány lépett fel. Ennek legfőbb oka, hogy a tízezer forintos felajánlott bért keveslik a hölgyek, mondván a munkanélküli segély is kilencezer forint, és ilyen csekély különbség miatt nem éri meg elmenni dolgozni. Ugyanezt a problémát másként oldotta meg az egyik kőműves. Egész egyszerűen szándékosan részegen jelent meg az állásinterjún, így természetesen nem foglalkoztatták.

Döntöttek a fejlesztésről

Őrhalomban a közműhálózat fejlesztéséről döntött ebben az időszakban az önkormányzat, a társult szomszédos községek elöljáróival egyetemben. Az ivóvízrendszer gerincvezetékének nyomvonalát már kijelölték, és az érintett földtulajdonosok közül mindenki engedélyezte, hogy birtokán áthaladjon a vezeték. Hasonlóképpen a gázszolgáltatás bevezetésével kapcsolatban is határozat született: a nagy lakossági érdeklődésre való tekintettel nem csak a falu végéig tart majd a gerincvezeték, hanem minden utcában kiépítik a csonkokat, hogy minél egyszerűbb legyen a rácsatlakozás.

Válni készültek

Tolmács ekkor még közös fenntartásban volt Rétsággal, ám a falu válni készült a nyugat-nógrádi járási székhelytől. Ezt támogatta a város képviselő-testülete is, mondván így sok többletfeladattól szabadulhatnak meg. Évekkel ezelőtt már szerveztek egy népszavazást, ekkor még az emberek java része a közösködés mellett szavazott, azóta már változtak a vélemények, így újból népszavazást írnak ki a leválásról: a tolmácsiak május 8-án, az országgyűlési választásokkal együtt határozhatnak a jövőjükről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában