Fejlesztés

2024.04.27. 06:55

Több kerékpáros útvonalat is kialakítanak Balassagyarmat és a Nyírjes között

Kerékpáros tanösvényt alakítanak ki Balassagyarmaton, a Batthyány utca irányából a Horváth Endre utca kereszteződésétől a Nyírjes 7-es számú taváig. Újjávarázsolják a régi, ismert túraútvonalat, mindemellett Csesztve felé az országút mellett szilárd burkolatú kerékpárút is épül.

Lukács Zsófia

Balassagyarmat déli részén a Battyhány utca és Horváth Endre utcák kereszteződésétől (a Batthyány utca folytatásaként) kialakítanak egy kerékpáros tanösvényt, amelynek létrehozása több szempontból hasznos és szükségszerű.

– Tapasztalt, hogy rendkívüli módon megnövekedett a Nyírjes és az oda vezető út forgalma. Már nemcsak népszerű hétvégi pihenőhely, de sportolásra, kikapcsolódásra, szabadidő hasznos eltöltésére, nagy sportesemények megrendezésére továbbá állandó lakhatásra szolgáló településrész lett, annak rendkívüli autós forgalmat bonyolító vonzatával együtt. A forgalom megnövekedésével a kerékpárosok, túrázók, természetbarátok a közúton, a nagy forgalomban kénytelenek közlekedni. Ez rendkívül balesetveszélyes – mondta el portálunknak Csach Gábor polgármester.

Kerékpáros közlekedésre ösztönöz a beruházás

Kiemelte: ezen csoportok védelme, valamint az autók által használt út forgalom csökkentése szempontjából jó hatással lesz a Kerékpáros tanösvény kialakítása, ami a Nyírjest északról, az erdőn keresztül fogja megközelíteni. Ezen felül környezetvédelmi hatása is lehet ennek a projektnek, hiszen alternatív közlekedési lehetőséget biztosít azon autósok számára, akik hajlandók lesznek „lecserélni” az autót – mint a Nyírjesbe jutás eszközét – kerékpárra.

A már említett Batthyány utcából, a „Katlan büfé” területét, valamint a Mosoly EGYMI és Ridens Szakgimnáziumot hátulról megkerülve, a Turista pont mellett elhaladva Nyírjes központjáig, a Hetes-tóig lehet majd eljutni a tanösvény használatával.

Tanösvényt is kialakítanak

– Ennek a gyalogútszakasznak az egyik oldala a rendszerváltás után magánterület lett, ezért elhanyagolttá, gazossá vált és tönkrement. Ezt a régi ismert túraútvonalat fogjuk újjávarázsolni. Természeti értékeket népszerűsítő információs táblákat is kihelyezünk, amelyek az ott elterülő természetvédelmi terület növény- és állatfajainak eredetéről, származásáról és életkörülményeiről tájékoztatnak majd – részletezte Csach Gábor.

Hozzátette, hogy a kerékpáros tanösvény táj jellegű utat fog kapni, a pálya burkolatlan és a kivitelezés során idegen anyag elhelyezésére nem kerülhet sor. Az akadálymentesített nyomvonal 1,5 m szélességben kerül kialakításra. A polgármester arról is beszámolt, hogy Csesztve felé az országút mellett szilárd burkolatú kerékpárút is épül majd. A Mártírok út- Fáy András út- Horváth Endre út kereszteződésétől a Nyírjes felé haladva a Mártírok út jobb oldalán tervezett a kerékpárút kiépítése. Balassagyarmat határán túl is, egészen a Nyírjesbe bevezető Fenyves út első nagy baloldalra irányuló kanyarig– ismertette Csach Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában