Küldöttgyűlés

2024.04.27. 19:25

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Balassagyarmaton szervezte meg jubileumi találkozóját

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Balassagyarmaton szervezte meg tavaszi küldöttgyűlését a hétvégén. Az idén 35 éves szervezet vezetőségi tagjai vettek részt a programon, az ünnepélyes megnyitón Balla Mihály országgyűlési képviselő és Csach Gábor polgármester is felszólalt.

Lukács Zsófia

Csach Gábor polgármester hozzászólása a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A legnagyobb keresztény civil szervezetnek számító KÉSZ 1989-ben alakult meg Csanád Béla teológiaprofesszor kezdeményezésére Budapesten. Hamarosan vidéki városokban is alakultak KÉSZ-csoportok. Jelenleg 70 helyi csoport, közel 3000 taggal vesz részt az evangelizációs munkában a magyar történelmi egyházakkal együttműködve. A balassagyarmati szervezet elnöke, Selmeczi Zoltán köszöntötte az idén jubiláló szövetség vezetőségi tagjait és a megjelenteket, akik az ország különböző pontjairól érkeztek a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában szervezett küldöttgyűlésre. 

– 1996-ban alakult Balassagyarmaton a KÉSZ, Dr. Limbacher Gábor, majd Juhász Péter vezetésével. Úgy gondolom, hogy napjainkban -fiatalok és idősek is- egyre inkább fontosnak és szükségesnek érzik, hogy közel kerüljenek azokhoz az értékekhez, amelyet a kereszténység képvisel – hangsúlyozta a helyi elnök.

Az eseményen a balassagyarmati zeneiskola igazgatója, Csábi István is köszöntötte a megjelenteket, ismertette a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola kötődését a városhoz és a művészeti iskola tevékenységeire is kitért.

Az ünnepélyes megnyitón Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke a küldöttgyűlések fontosságát hangsúlyozta.  – Azért jöttünk a „Legbátrabb városba”, hogy megerősödjünk, hiszen minden ember a kommunikációtól és a kapcsolataitól válik erőssé. A küldöttgyűlés személyes és közösségi beszélgetései lehetőséget adnak arra, hogy megerősödjünk. Ez a kommunikáció, ami a mindennapjainkból hiányzik, mert az internetes közösségi felületeken ezeket az értékeket nem lehet megkapni – mondta el Makláry Ákos.

Balla Mihály köszöntőjében a külpolitika kereszténységre gyakorolt hatásait részletezte. – Azt tapasztaljuk: ha kiállunk a konzervatív-, keresztény-, vagy a nemzeti értékek mellett, akkor támadnak minket. A mai világ zavarodottságával szemben az lehet a legnagyobb erőnk, ha minél több közösségünkben ott van az az érték, amit a keresztény kultúra, gyökereink képviselnek – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Következő felszólalóként „Civitas Fortissima - Balassagyarmat város múltjáról és jelenéről” címmel Csach Gábor művészettörténész, polgármester tartotta meg előadását. Bemutatta a város történelmét, az elmúlt időszak kiemelkedő beruházásait, demográfiai helyzetét, gazdasági fejlődését, Nógrádban betöltött központi szerepét, valamint Balassagyarmat neves szülöttjeit is.

Az est folyamán kiállítás nyílt Hűséggel és tettrekészen címmel a KÉSZ központi archívumából válogatott alkotásokból. – A kiállítás célja, hogy betekintést nyújtson a szervezet változatos és szerteágazó evangelizációs tevékenységébe, bemutassa az egyesület küldetését és azt a szeretetközösséget, amelyet immár 35 éve megélünk egymással – fogalmazott Makláry Ákos.
A találkozó a hétvégén beszámolókkal, közös beszélgetésekkel, előadásokkal és istentiszteletekkel folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában