Nool.hu videó

2024.04.10. 14:40

Kétszázmillió forintból újították fel az ecsegi általános iskolát (videó)

Hamarosan befejeződik az általános iskola energetikai korszerűsítése Ecsegen. Az önkormányzat 200 millió forintos pályázati támogatásból valósította meg a beruházást, amelynek keretében megújult a felső tagozatnak és a napközinek helyet adó iskolaépület is. Ez utóbbi új funkciót is kap a jövőben.

Gulyás Edina

Az iskola felújítására 200 millió forintot nyert az önkormányzat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A kivitelezési munkák már a végéhez közelednek Ecsegen, ahol az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban nyert 200 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást az általános iskola felső tagozatának, illetve a napközinek helyet adó épületek energetikai korszerűsítésére. A beruházás jelentőségéről és annak részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be. 

Az iskola korszerűsítése jelentős megtakarítást eredményez

– Az önkormányzat számára nagyon fontosak azok a pályázati lehetőségek, amelyek az épületek energetikai korszerűsítésére irányulnak, hiszen saját forrásból nem tudnánk megvalósítani ezeket a nagy beruházásokat

 – tájékoztatott Moravcsik Ferenc polgármester. – Azok ugyanakkor jelentős költségmegtakarítást eredményeznek, hiszen egy-egy ilyen felújítást követően jelentősen csökkennek az épületek rezsiköltségei.

Valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan energetikai korszerűsítése megvalósul Ecsegen – mondta Moravcsik Ferenc
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Mint mondta, a falu életében nagyon jelentős, 200 milliós beruházás befejezését követően valamennyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan energetikai korszerűsítése megvalósul Ecsegen. Abban, hogy a projekt sikeresen elkészüljön többek hatékony együttműködése játszott szerepet: a település vezetése konzorciumi megállapodást kötött Nógrád Vármegye Önkormányzatával, de a Klebesberg Központtal, valamint a Salgótarjáni Tankerületi Központtal is egyeztettek. 

Nógrádi vállalkozók vettek részt a beruházásban

– A közbeszerzés során arra törekedtünk, hogy Nógrád megyei vállalkozók végezzék el a felújítást, ez sikerült is. Az egyik épületen a Silver Hills Kft., a másikon a SMD Bau Kft. dolgozott, maximálisan meg voltunk elégedve mindkét céggel – hangsúlyozta Moravcsik Ferenc, aki arra is kitért, hogy a napközinek helyet adó épület belső felújítására további 50 millió forintot nyertek a Magyar Falu Programban, így az kívül-belül megújulhat. Azt követően új funkciót kap: az óvodai tornaszobát és a különböző fejlesztő helyiségeket alakítják majd itt ki. 

Hozzátette: a beruházás során az iskolában új, hőszivattyús fűtési rendszert alakítottak ki, kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a homlokzatot és a tetőt. Egyedül a tornacsarnok világításának felújítása nem fért bele a projektbe, arra és a belső korszerűsítésre további forrásokat keresnek. 

 

A megújult épületben kezdődhet a következő tanév

– Rendhagyó tanév az idei, hiszen iskolánk valamennyi diákja az alsó tagozatosok épületében, valamint a helyi könyvtárban kialakított két tanteremben tölti a mindennapjait. Ennek ellenére zökkenőmentesen zajlik a tanítás, köszönhető ez annak is, hogy az önkormányzat és a tankerület is minden segítséget megad számunkra – fogalmazott Brazda Péter, az Ecsegi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója. 

– Nagyon örülünk annak, hogy a beruházásnak köszönhetően nem csak energetikailag újult meg az épület, hanem szebb és korszerűbb is lett. A felsősök szeptemberben már itt indíthatják a következő tanévet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában