Élethivatás

2024.04.24. 08:50

Rendhagyó történelemórát tartott a tari plébános a bátonyterenyei középiskolásoknak

Különleges előadás színesítette a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium első évfolyamos rendész tanulóinak napját. A kilencedikes diákok rendhagyó történelemóra során érdeklődve hallgatták Csonka Csaba tari plébános szavait.

Veres Edina

Csonka Csaba tari plébános előadása

Fotó: Facebook

A napokban nem megszokott formában mélyülhettek el a történelemóra „tananyagában” a Fáy András nevét viselő bátonyterenyei középiskola 9/A osztályos diákjai. Az oktatási intézmény Facebook-oldalán olvasható tájékoztatás szerint egy kollárét, illetve papi civil ruhát viselő személy képében új arc tűnt fel az iskolában. Hozzátették: Csonka Csaba atya, tari plébános érkezett a Fáy-ba, ahol egy rendhagyó történelemóra során egyebek mellett a saját életéről és hivatásáról beszélt a kilencedikes közszolgálati technikus tanulóknak, akik között többen is hátrányos helyzetű családokból származnak.

„Elmondta, hogy szegény cigány család negyedik gyermekeként született. Szülei dolgoztak, ám a nehéz körülmények miatt az ő tanulmányait minimálisan támogatták csupán. Számtalanszor érezte, hogy származása miatt hátrányt szenved el kortársaival szemben, s emiatt kialakult benne egyfajta kisebbségi érzés, amelytől szenvedett. Szerette volna megváltoztatni helyzetét, életét, ezért komoly döntésekre jutott: idővel szakmát szerzett, majd nem feladva elképzelését, leérettségizett” – olvasható a bejegyzésben a diákok által hallott élettörténet, amelynek folytatásából kiderült: Csonka Csaba atya kezdetben rendőr szeretett volna lenni, majd 22 évesen szemináriumba jelentkezett. A papi pálya iránt régóta vágy égett a szívében, azonban családja eleinte nem támogatta őt.

Megtalálta helyét és élethivatását

„Ő azonban mégis végigvitte elképzelését. Nem hagyta magát eltántorítani a céljától, küzdött, mindent megtett érte. Elvégezte a 6 éves képzést a váci egyházmegyében, majd pappá szentelték. Idén ennek már 20 éve. Ma is bizton állítja: helyesen döntött, a saját útját járja, megtalálta helyét, élethivatását” – számoltak be a bejegyzésben arról, hogy mennyi mindent megtudhattak a tari plébános fordulatokkal teli életéről a közszolgálati ügyintéző osztály tagjai, akik fegyelmezetten és érdeklődve hallgatták Csonka Csaba atya szavait.

Mint azt a tájékoztatás folytatásában írták, az atya személye és előadása a tananyaghoz is szorosan kapcsolódott, hiszen római katolikus keresztény káplánként, majd plébánosként az egyházi hierarchia tagja is, amiről szintén beszélt a fiataloknak. A tanóra végéhez közeledve a diákok kérdéseiket is feltehették az atyának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában