Összefogás

2024.05.06. 12:30

Helyi összefogással újult meg Bokor község százéves kútja, felavatták az új építményt

Bokor főutcáján hajdanán öt közkút is állt, azok közül azonban ma már csak egy van közterületen, építménye azonban nagyon rossz, balesetveszélyes állapotban volt. Helyi összefogással a közelmúltban megújult a falu egyik jelképe, szombaton pedig közösségi ünnepségen avatták fel azt.

Gulyás Edina

Bokor főútján, a templom közelében áll egy régi kút. Annak építménye napjainkra annyira leromlott, hogy két lehetőség maradt: befedik a vízvevőhelyet, vagy felújítják azt. A helyi közösség úgy döntött, hogy nem hagyják az enyészetnek a kutat, azonban az önkormányzat saját forrást nem tudott biztosítani a munkálatokra. Így gyűjtést indítottak a lakók, a szükséges összeget rövid idő alatt összeadták.

Helyi összefogással újult meg a falu egyik jelképe, amit szombaton fel is avattak
Forrás: Facebook

– A képviselő-testület egyetértésével indítottuk el az adománygyűjtést, kisebb-nagyobb összeggel több mint negyvenen segítették a cél megvalósítását. Nem csak helyiek, hanem a községből elszármazottak is támogatták a kezdeményezést – tájékoztatta portálunkat Ocskay Zoltán, a felújítás egyik kezdeményezője. – Ezt követően Bercsényi Zoltán asztalosmester jó minőségű alapanyagból alkotta meg a kútépítményt, amit Varga Antal és Cserényi Péter vezetésével állítottunk a helyére, majd a lábazatot is lebetonoztuk.

A munkálatokból sokan kivették a részüket, volt aki nem készpénzzel, hanem alapanyaggal támogatta az elképzelést. A helyi evangélikus gyülekezetnek köszönhetően pedig egy nagy bogrács gulyásleves készült a kútavató ünnepségre.

– Az összefogásnak nem csak azért van jelentősége, mert azáltal néhány hét alatt sikerült befejezni a felújítást, a közös cél a helyieket is összehozta. Az apró faluba ugyanis az elmúlt években nagyon sokan költöztek, ez a folyamat a koronavírus-járvány idején erősödött fel. A kútavató ünnepség arra is jó alkalmat adott, hogy a településen élők és az ide költözők jobban megismerjék egymást, jó kapcsolat alakulhasson ki közöttük – húzta alá Ocskay Zoltán. – Már tervezzük is a következő ilyen összejövetelt, amit Szent Iván éjszakáján tartunk majd a faluház udvarán.

Ocskay Zoltán arra is kitért: régen a falu főútján legalább öt hasonló kút állt, mindegyikhez tartozott vályú is, itt itatták az állatokat. Azonban az idők során volt, amit betemettek, illetve akadt olyan is, ami magánterületre került. Ez az egy maradt meg közterületen. A nyolc méter mély kútban 4,5 méter magasan áll a víz, az átmérője pedig három méteres. Azt valaha hatalmas kövekből rakták ki, igazi mestermunkával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában