Programajánló

2024.05.10. 21:08

Hétvégi programok hada csábít kimozdulásra Nógrádban

Eseményekből nem lesz hiány az előttünk álló napok során szűkebb hazánkban. A hétvégi programok között Lepényfesztivállal csábítják az ínyenceket Varsányba, míg Szécsényben majális hangulat uralkodik majd. Balassagyarmaton pikniket rendeznek az Ipoly holtágnál, míg Mátraverebély-Szentkúton dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mutat be szentmisét.

Veres Edina

Idén is megtartják a varsányi Lepényfesztivált

Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Fotó: H. Cs.

Ünnepelnek és versenyeznek Salgótarjánban a tűzoltók

Önkéntes és hivatásos tűzoltók lepik el szombaton a Salgótarján baglyasaljai városrészén található tűzoltó gyakorlópályát. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis a lánglovagok csupán Szent Flórián-napi ünnepségen vesznek részt 9 órától, majd azt követően az esemény főszereplői az önkéntes és a létesítményi tűzoltóversenyen mérhetik össze rátermettségüket. A program a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében valósul meg.

A lepény körül forog a fesztivál Varsányban

Lepényfesztiválon mulathatnak a varsányi lakosok, illetve a településre látogatók május 11-én, szombaton. Mint arról portálunk is beszámolt már: a programok 13 órakor lepényszentelő szentmisével kezdődnek, amely során ünnepi köszöntőt mond Kanyó Judit, a község polgármestere. A színpadi programok 14 órakor az iskolások által bemutatott, A kőleves című magyar népmesével rajtolnak el, majd a Varsányi Borbarátok Szőlőszem Társulata kedveskedik előadással a közönségnek. Ezt követően pedig a Zenthe Ferenc Színház művészeinek Cintányéros cudar világ című zenés műsorával nosztalgiázhatnak az érdeklődők, akiknek később a tombolahúzás okoz majd izgalmas perceket. Ezután különböző előadók zenés-táncos műsorai szórakoztatják majd a megjelenteket egészen 20 óráig, amikor is Bátor Zoltán motoros kaszkadőr kápráztatja majd el bemutatójával az egybegyűlteket. Mindemellett a nap során kézműves vásár, játszótér, illetve palóc finomságok és lepénykülönlegességek kóstolója vár a fesztiválra látogatókra.

Majális hangulat uralkodik majd Szécsényben

Szombaton majális varázsol jó hangulatot Szécsény belvárosába. A 690 éves fejedelmi város sétálóutcájában 14 órakor kezdődnek a zenés-táncos műsorok. Színpadra lép – mások mellett – a T.C.D. Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes, a Derűs Asszonyok formáció, valamint a Szécsényi Népdalkör tagjai is. Ezt követően 17 órától a Santa Fe Party Band zenél a közönségnek, majd 20 órától a New Level Empire és Mardoll gondoskodik a fergeteges hangulatról. Végül másfél órával később, a szécsényi majális zárásához DJ Ben Nyler szolgáltatja majd a ritmust. A programoknak eső esetén a művelődési központ biztosít helyszínt.

Zenét, táncot és palóc ízeket kínál a balassagyarmati piknik

Pikniket rendeznek az Ipoly holtágnál Balassagyarmaton május 11-én, szombaton. A program 9 órakor a nógrádi ízek főzőversenyével kezdődik, amely megmérettetés eredményeire 14 órakor derül majd fény. Az érdeklődők 15 órától a Vadóka Néptánc Egyesület bemutatóját tekinthetik meg, majd operetténekes varázsolja el előadásával a megjelenteket. Ezt követően 16 óra 30 perctől a Palóc Néptáncegyüttes tagjai ropják a színpadon, majd egy órával később táncház kezdődik Lenko Péterrel és bandájával. A pikniket végül 19 órától a Latte Maffiato koncertje zárja. Az érdeklődők számára 17 és 20 óra között adott lesz a lehetőség arra, hogy hőlégballonnal emelkedjenek a levegőbe, illetve a nap során kézműves vásár és kézműves játékok is kikapcsolódást nyújtanak majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Beer Miklós mutat be szentmisét Szentkúton

A Rozsnyói egyházmegye magyar hívei zarándokolnak május 11-én, szombaton Mátraverebély-Szentkútra. A nemzeti kegyhelyünk honlapján megjelent tájékoztatás szerint, a zarándokok 9 órakor érkeznek meg Szentkútra, ahol ebben az időpontban nem tartanak majd szentmisét. A 11 órakor kezdődő ünnepélyes liturgiát pedig dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök celebrálja majd, a szertartás után a hívők körmeneten vehetnek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában