Fogadj örökbe egy keresztet!

2024.05.06. 19:50

Keresztény hitünk ma is védelemre szorul – hangsúlyozta Latorcai János Mátraterenyén (fotók, videó)

Mátraterenye közössége is csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Fogadj örökbe egy keresztet! nevű kezdeményezéséhez. Az akció keretében a település Kossuth útja mentén található vallási szimbólum állagának megóvásáért fogtak össze a helyiek, amely akció eredményeként hétfő délután áldás szállt a felújított útszéli keresztre. Az eseményen Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a KDNP országos választmányának elnöke is részt vett.

Veres Edina

Az eseményen Latorcai János köszönetét fejezte ki a helyi KDNP tagjainak, akik kapcsolódtak a Fogadj örökbe egy keresztet! nevű kezdeményezéshez. A KDNP által meghirdetett országos akció célja a települések közterületein, illetve az utak mentén álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára. A párt honlapján elérhető tájékoztatás szerint, a program keretében eddig – a mátraterenyeivel együtt – nyolc kereszt újulhatott meg vármegyénkben.

Mátraterenye közössége is csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárt Fogadj örökbe egy keresztet! nevű kezdeményezéséhez
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A célunk nem más ezzel a kezdeményezéssel, minthogy a hitünknek ezt a jelét mindig és mindenkinek megmutathassuk. Hiszen a kereszt hitünk sarokkövének, Jézus Krisztus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a szimbóluma – hangsúlyozta Latorcai János, aki ezután arra is rámutatott, hogy a kereszt további jelentéssel is bír életünkben. – Az út mentén felállított, vagy a templomtornyok csúcsain elhelyezett keresztek ugyanis a régi vándoroknak és utazóknak nem csak lelki, hanem valóságos iránytűként is szolgáltak – fejtette ki, majd arra is rámutatott: napjainkban különösen fontos hangsúlyozni, hogy a kereszt nem csupán szimbólum, vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben vett igazodási pont is.

Az európai parlamenti választás egyik legfontosabb tétje a keresztény értékek megőrzése lesz

– Igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, illetve megmaradtunk és szellemi, lelki értelemben egyaránt gazdagodtunk, gyarapodtunk. Keresztény hitünk és kulturális örökségünk sajnos ma is védelemre szorul. Világszerte a kereszténység vált a legüldözöttebb vallássá. Nyugat-Európában ma is eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, a keresztény hitükért embereket hurcolnak meg – mutatott rá a KDNP országos választmányának elnöke, aki ezután arra is kitért, hogy olyan világban élünk, ahol a világnézeti semlegesség nevében a középületekből radikálisan eltávolítják a kereszteket, sőt, egyes esetekben még a magánszemélyeket is korlátozzák annak viselésében. Hozzáfűzte: világnézeti semlegesség pedig csak a liberális mítoszokban létezik.

– A kereszténység megtartó ereje nélkül a jövő Európája egyszerű földrajzi fogalommá silányul. Nem véletlen tehát, hogy a soron következő európai parlamenti választásnak is az egyik legfontosabb tétje éppen a keresztény értékeink megőrzése lesz – hangsúlyozta Latorcai János.

A KDNP akciója és a helyi közösségek hozzáállása által Nógrádban is több kereszt megújulhatott

Ezt követően beszédében Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője elismeréssel szólt a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! nevű akciójáról, amely keretében az ország számos pontján, így Nógrád vármegyében is a helyi közösségek hozzáállásának köszönhetően több kereszt is megújulhatott. Az országgyűlési képviselő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sok település csatlakozik majd ehhez a kezdeményezéshez és az útszéli keresztek Nógrád vármegyében, Magyarországon és a Kárpát-medencében is sorban megújulnak majd.

Ezt követően Urbányi Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt Nógrád vármegyei szervezője, az esemény koordinátoraként felkérte Bieber József atyát, hogy kérje az Úr áldását a felújított mátraterenyei útszéli keresztre és szentelje meg azt.

Kerek évfordulót ünnepel idén a település

Az esemény szervezői a megjelenteket ezután agapéra invitálták a Miklós Fogadó és Étterembe, ahol Gecséné Berze Györgyi, a KDNP mátraterenyei alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd mondott köszönetet az útszéli kereszt felújításában szerepet vállalóknak.

Ezt követően Gecse László polgármester árult el érdekes részleteket a település történelméről, így például azt is, hogy a homokterenyei kis templomot 1024-ben, azaz épp ezer évvel ezelőtt építették. Mint fogalmazott: mindez bizonyítja a település történelmét. Hozzátette: a község első írásos emlékei 1274-ben keletkeztek, amelynek értelmében Mátraterenye idén 750 éves. – Ezen jeles évfordulóról méltóképpen kívánunk megemlékezni, méghozzá egy, a mátraterenyei víztározó partján november 8-10. között tartott ünnepséggel – mutatott rá Gecse László, aki ezután hangsúlyozta a keresztény értékek megőrzésének fontosságát.

Mint fogalmazott: úgy gondolja, a keresztmegújító mozgalom méltó hazánkhoz és Mátraterenyéhez is, illetve bízik benne, hogy folytatódni fog, és így a katolikus vallás nem tűnik majd el Európa színteréről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában