Választások

2024.05.05. 12:40

Koncz Zsófia: Nagyobb a tét, mint valaha!

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese nemrégiben Balassagyarmaton tett látogatást. Csach Gábor polgármester és a Fidesz-KDNP Polgári Szövetség kampánynyitó rendezvényén a választások tétjéről és az energiabiztonságról is kérdeztük a miniszterhelyettest.

Lukács Zsófia

Kocz Zsófia elmondta: a gazdaság erősítése fontos Nógrádnak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– Napi szinten hallunk az energiaárak változásáról, az energiaellátottságról. Hogyan látja most Magyarország helyzetét?
– Az energetikai terület rendkívül felértékelődött. A háború után egy olyan szankciós politika alakult ki, amely energiaválsághoz vezetett és elszabadultak az árak. Ebben a helyzetben kellett létrehozni az Energiaügyi Minisztériumot, hiszen fontos volt, hogy a lakosság számára a rezsicsökkentést meg tudjuk tartani. Emellett igyekeztünk segítséget nyújtani az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak, számtalan olyan döntés született, ami az ő rezsijüket is érintette. Azt gondolom, hogy a legfontosabb Magyarország energiabiztonsága, energiaellátása, szuverenitásunk kérdése és a megfizethető energia. Mindennap azon dolgozunk, hogy biztosított legyen az ellátás a magyar emberek számára.

Koncz Zsófia szerint nagyobb a tét, mint valaha  
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Mit gondol mi a tétje a 2024-es választásoknak?
– Úgy fogalmaznék: a tét nagyobb, mint valaha! Sajnos úgy látjuk, hogy a szomszédunkban dúló háborúval kapcsolatban nagyon sok ország és a NATO is a háború erősítését helyezte előtérbe, mi azonban nem ezt ez álláspontot képviseljük. 

A háború kezdete óta a békét szeretnénk elérni.

 Azért is fontos az, hogy a jövőben mi lesz az eredménye az európai parlamenti választásoknak, hogy olyan képviselőket tudjunk küldeni az Európai Parlamentbe, akik valóban a békét szeretnék elérni. Azt gondolom, hogy a magyar emberek között ebben egyetértés van. Helyben pedig az a fontos, hogy olyan embereket válasszunk meg, akik mindig a helyi emberek érdekeit nézik, a helyi ügyeket képviselik és gyermekeink érdekében szintén a béke mellett teszik le a voksukat. Abban bízom, hogy ez a történelmi választás azt is meg fogja mutatni, hogy mi ezeket az értékeket képviseljük Magyarországon.

A gazdaság erősítése fontos a vármegyének

– Balassagyarmat egy kiemelkedően funkcionáló város Nógrád vármegyében. Látványosan megújult az utóbbi időben, felfelé ívelő gazdasági mutatókkal rendelkezik. Mit gondol, mi lehet a kitörési pontja a városnak és a térségének?
– Azt gondolom, hogy a gazdaság erősítése fontos a vármegyének. Ebben Balassagyarmat élen jár Nógrádban, hiszen az utóbbi pár évben rengeteget fejlődött a város, igazgatási, oktatási és kulturális központja a térségnek. Itt adott egy fantasztikus környezet is, gyönyörű táj, ez mindenkit lenyűgöz, aki idelátogat. Ezzel a természeti adottsággal a turizmust, a kirándulási lehetőségeket is fejleszteni lehet. Mind a gazdaság fejlesztése, mind a természeti szépségek bemutatása, a szabadidős tevékenységek szervezése is mérföldkő lehet az itt élők számára.

– Milyen kihívásokkal kell szembenéznie az önkormányzatoknak az energetika területén?
– Most értünk a végére a minisztériummal egy fórumsorozatnak, minden vármegyébe ellátogattunk. 22 fórumot tartottunk, 1500 településvezetővel találkoztunk ebben a félévben. Tudtunk az önkormányzatok kihívásairól beszélgetni, főként energetikai szempontból. Egyrészt arról, hogy biztosított legyen az ellátás a lakosságnak, illetve azokról a megoldásokról is, amelyek akár a teljes energiaellátását tudják biztosítani az önkormányzatoknak. 

Olyan alternatív ötletek kerültek előtérbe, amik a jövőt jelentik, például a geotermikus energia jobb kihasználása, vagy az energetikai beruházások. 

Fontos kérdés volt az energiaárak alakulása is, amit átbeszéltünk a vezetőkkel. Úgy gondolom, hogy nagyon büszkék lehetünk az önkormányzatokra, hiszen a háború kezdete után, az energiaárak megugrásakor komoly döntéseket kellett meghozniuk arról, hogyan tudják az intézményrendszereket fenntartatani. A településvezetők a kormánnyal szorosan együttműködve át tudták vészelni ezt az időszakot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában