Fagylalt

2024.05.08. 19:37

Számos különleges ízt is megkóstolhatnak Nógrádban a fagylalt szerelmesei

A vanília, a csokoládé, a puncs, az eper és a citrom örök klasszikus, de ezek mellett számos különleges ízt is megkóstolhatnak Nógrádban a fagylalt szerelmesei. A hűsítő finomság ráadásul nem is drágult tavaly óta.

Gulyás Edina

„A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!” Ki ne hallotta volna már a klasszikus filmből ismert, mára szállóigévé vált mondatot. A fagylaltos pultokban mára az említett két ízen kívül jóval több megtalálható. Vannak örök kedvencek, de a cukrászdák kínálatában évről évre feltűnik számos különleges, olykor meghökkentő hűsítő finomság is.

Fagyi
Elkezdődött a fagylalt szezonja Nógrádban is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Természetes alapanyagokból, saját recept alapján készül a hűsítő finomság Salgótarjánban

– Vásárlóink szívesen kóstolják meg azokat a fagylaltokat, amelyeket saját ötlet alapján készítünk. Ilyen például a zserbó, amit saját recept szerint állítunk elő, de például lúdláb és a méteres kalács ízben is kínáljuk a jeges frissítőt – tájékoztatta portálunkat Répás-Tavaszi Fanni cukrász, a salgótarjáni Tavaszi Cukrászda egyik tulajdonosa. – Ezek elkészítése hosszabb folyamat, hiszen a piskótát is magunk sütjük, ami bele kerül.

Mint mondta: a különböző olajos magvakkal megbolondított fagyi is kelendő, a „pimaszka” fantázianévre hallgató alkotás például pisztácia meggyel és csokival, de kapható pekándió fügével, vagy kesudió karamellel ízesítve is. A gyümölcsszorbékat szintén nagyon szeretik, hiszen a málna és az eper friss gyümölcsből, a mangó pedig száz százalékos gyümölcspüréből készül. Ezek tej- és gluténmentesek, így a különféle intoleranciával küzdő vásárolóknak sem kell lemondaniuk a fogyasztásukról. A cukorbetegekre is gondoltak a tarjáni üzletben, így mindig kapható 3-5 féle cukormentes fagylalt. A hűtőpultban minden nap legalább 16 ízben sorakozik a jeges finomság, azok között a klasszikusok, mint a vanília, a csoki és a puncs is megtalálható.

– Folyamatosan kísérletezünk újdonságokkal, ilyen volt legutóbb a mákos süti, vagy az almás-lótusz, gyereknapra pedig a Kung Fu Panda lesz a kiváló választás a legkisebbeknek. Csak természetes alapanyagokat és színezéket használunk, mint például az algakivonat, vagy a céklapor – sorolja a fagylaltkészítés kulisszatitkait Répás-Tavaszi Fanni, aki azt is elárulta, hogy a tavalyi áron kínálnak egy gombócot, íztől függően 400 és 550 forintért.

Helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból főzik a fagylaltot Balassagyarmaton

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Balassagyarmaton és környékén fogalom a Jagyutt Cukrászat, hiszen azt még 1950-ben alapította Jagyutt Pál. Így a család több generáción keresztül a sütemények, a torták és a desszertek, illetve a fagylaltok tökéletesítésén dolgozott. A legfontosabb alapelvük kezdetek óta az, hogy amit csak lehet helyi őstermelőktől szereznek be, így az alapanyagok mintegy 70 százaléka – a tej, a különféle gyümölcsök és a tojás is – a környékről származik.

– Azt leszögezhetjük, hogy örök kedvenc a csoki, a vanília, az eper és a citrom. Ezek mindig megtalálhatók a fagylaltos pultban. Nagy favorit volt már tavaly is, ezért idén is kínáljuk a saját recept alapján elkészített málnás pisztáciát – fogalmazott Benkó-Jagyutt Krisztina. – A francia krémes és a joghurtos variációk is mindig elfogynak. Mindig a kereslet alakítja a kínálatot, ez az új ízekre is igaz. Amellett, hogy helyi termelőktől szerezzük be az alapanyagot, szívvel-lélekkel alkotjuk meg a desszertjeinket, köztük a fagylaltokat is. Édesapám még mindig saját maga készíti a gyümölcsönteteket.

A tulajdonos arra is kitért: legalább negyven féle ízben, saját üzemben főzik a jeges finomságokat, minden nap húsz fajtából választhatnak a vásárlók. A hűsítők ára minimálisan emelkedett: míg tavaly 400, addig idén 450 forintért kínálnak egy gömböt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában