Szamos Tányérdesszert

2024.05.02. 06:51

Mikrokozmosz: győzött a hollókői mestercukrász desszertje

A tavalyi siker után Kubinyi Dániel, a Hollókői Castellum Hotel mestercukrásza idén is megnyerte a Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyt. Mikrokozmosz elnevezésű finomsága lenyűgözte a zsűrit. Kubinyi Dániel eddig egyedülálló módon tudott duplázni a versenyen.

Lászlók Judit

Kubinyi Dániel (középen) eddig egyedülálló módon tudott duplázni a versenyen

Forrás: Beküldött

Kubinyi Dániel portálunknak elmondta, hogy a verseny első fordulóját követően kilencen jutottak be a döntőbe, amelyet a Debreceni Egyetem Szolnok Campusának aulájában rendeztek meg a napokban. 

– Ezen a versenyen sokkal nagyobb volt az elvárás magammal szemben, ugyanis tavaly egy elég magas pontszámmal sikerült nyernem, így azt mindenképpen szerettem volna elérni vagy inkább túlszárnyalni. Így azon dolgoztam, hogy ismét egy maradandó desszertet alkossak – mondta Kubinyi Dániel. 

Hozzátette: – Az idei verseny témája a „Csak tiszta forrásból!” volt. Emellett a tányérdesszertnek és annak a fantázianevének Bartók Béla többször megfogalmazott vezéreszméjét, a Kárpát-medence népeinek folklór- és álomvilágára épülő testvérré válását kellett kifejeznie. Továbbá Bartók munkássága kultúrákon, határokon át ívelt, hidat építve azok között, ügyelve arra, hogy ősi, érintetlen, tiszta forrásokat használjon. A névnek ezért az összetartozás érzetéhez és/vagy a zenei kultúrához kellett kötődnie. 

Így én ennek megfelelően a Mikrokozmosz című műve alapján neveztem el a tányérdesszertet.

Neves szakemberek alkották a zsűrit

Kubinyi Dániel kifejtette továbbá, hogy a desszertet a mákos choux, a lágy pisztáciakrém, a mák panna cotta, a selyemkóróméz mousse, a marinált ananász, a tokaji aszú zselé, valamint a tej morzsa alapanyagainak a kompozíciójában álmodta és alkotta meg. 

– A tavalyi győztes Pilvax desszerthez képest a Mikrokozmoszt nehezebb volt elkészíteni, hiszen magamat kellett felülmúlni, ha fogalmazhatok így. Bár a verseny sokkal erősebb volt mint tavaly, azonban a zsűri ismét magas pontszámmal az én desszertemet értékelte a legjobbra – hangsúlyozta Kubinyi Dániel. 

A zsűrit egyébként olyan neves szakemberek alkották mint Erdős Hanna négyszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok mestercukrász – aki egyben a zsűri elnöke volt –, Kiss Zoltán, a Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Kutyifa Gábor mestercukrász, Magyar Szabolcs többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, Mihályi László mestercukrász, Paskó Csaba, világbajnoki ezüstérmes mesterszakács, valamint Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. 

Helyet kap az étlapon

A Pilvaxhoz hasonlóan a Mikrokozmosz is helyet kap majd a hollókői Castellum Hotel étlapján amely várhatóan Pünkösd után elérhető lesz a vendégek számára is. Kubinyi Dániel végül kitért arra is, hogy jövőre újra nevezni fog erre a versenyre. De ezenkívül is számos terve van még a későbbiekre nézve, amelyek között szerepel a két év múlva esedékes világbajnokság is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában