Mesés látvány

2024.05.09. 18:00

Virágok tengerétől bíborszínben pompázik Ságújfalu határa (fotók)

Idén ismét színpompában úsznak a Ságújfalu közeli dombok, ahol több ezer bíborhere bontotta már ki a szirmait. A szőnyegként elterülő virágok megihlették fotóriporter kollégánkat, Hüvösi Csabát is.

Veres Edina

Bíborszínű virágok fedte dombokban gyönyörködhetnek Ságújfalu környékén a szemfüles utazók. A különös vizuális élmény nem másnak köszönhető, mint a bíborhere szirombontásának. A látvány Hüvösi Csaba fotóriporter kollégánkat többször késztette már arra, hogy fényképezőgépet ragadjon és megörökítse a bíborhere borította domboldalakat. Mint arról portálunk is beszámolt: tavaly Karancsságnál kapta lencsevégre a virágport gyűjtő méheket, vagy éppen a csodálatos színű virágok között kergetőző tarka pillangókat. Ez alkalommal munkatársunkat Ságújfalu határának „bíbortengere” csábította a lankákra, ahonnan négy település – Kishartyán, Sóshartyán, Ságújfalu és Karancsság – templomát is megfotózta a virágok ölelésében.

A különleges vizuális élmény a bíborhere szirombontásának köszönhető
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A bíborhere a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába és a here növénynemzetségbe tartozik. A lucernához hasonlóan a különböző herefajok gyökerén is nitrogéngyűjtő baktériumok telepednek meg gyökérgümőket képezve, így az azok által termelt nitrogén más növények számára is hasznos tápanyagot jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában