népviselet

2021.06.27. 14:40

Főkötők őrzik Palócföld gazdag népviseleti kultúráját Rimócon

A Palócföld kiemelkedő értékeinek egyike a népviselet. Egykor a nők ruházatának legfontosabb tartozéka volt a főkötő, vagy ahogyan a palócok nevezik, „fékető”.

Sz. F.

Virág László, a tárlat vezetője elmondta, hogy a főkötők nagy részét összegyűjtötték

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A rimóci Főkötő Múzeumban a Palócföldön viselt főkötők jelentős része látható. A múzeum 2011-ben nyílt meg, egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Virág László, a tárlat vezetője elmondta, hogy a Palócföldön fellelhető főkötők nagy részét összegyűjtötték, elkészíttették, egy kisebb részük képeken tekinthető meg. Több mint húsz település viseletét állították ki, köztük a határainkon túlról is akad egy pár darab.

A faluba látogató turisták szinte mindig beiktatják programjukba a Főkötő Múzeumot. Virág Lászlótól megtudtuk, hogy a pandémia előtt sok látogatójuk volt, de tavaly és idén érthető okok miatt csak kevés. Ő sem tartózkodik állandóan a múzeumban, más feladata is van, de ha a bejáratnál feltüntetett telefonszámon felhívják őt, a vendégek rendelkezésére áll.

Virág László, a tárlat vezetője elmondta, hogy a főkötők nagy részét összegyűjtötték
Fotó: Sz. F. / NMH

A kiállított darabok mellett a legfontosabb tudnivalókat feltüntették, de Virág László is örömmel válaszol kérdésekre. Egy hatalmas fotón látható a helyi népviselet az 1800-as évekből: a férfiak kalapban, díszes gombos lajbiban, a hölgyek pedig sokszoknyás népviseletben láthatók.

A kiállítás látogatói megismerhetik egy-egy tájegység stílusjegyeit, a különböző korosztályú hölgyek főkötőit. Megcsodálhatják a menyasszonyok díszes fejkötőjét éppúgy, mint a szebbnél szebb ünnepieket. A viselőjük társadalmi hovatartozására is utal, annak díszítése, gazdagsága. Virág László utalt rá, hogy Rimócon még ma is viselik a főkötőt az ünnepnapokon. A kiállítás tisztelgés a Palócföld színes, gazdag népviseleti kultúrája előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában