Arcok és érzelmek

2022.04.29. 17:52

Kiállítás őrzi a néhai fotóriporter, Gyurián Tibor emlékét Salgótarjánban (videó)

Családtagok, egykori barátok és kollégák gyűltek össze szerda késő délután a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, ahol Arcok és érzelmek címmel nyílt kiállítás. A falakon sorakozó fényképek a Nógrád Megyei Hírlap néhai munkatársának, Gyurián Tibor fotóriporternek állítanak emléket.

G. E.

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

– Egy éve fogalmazódott meg a gondolat a fejünkben, Hüvösi Csaba barátommal, hogy néhai kollégánk és barátunk emlékét, ha úgy tetszik hagyatékát, meg kell menteni. Rengeteg dián, CD-n és DVD-n, illetve egyéb digitális adathordozón megmaradt az utókornak Tibor életművének jelentős része, aminek egy szeletét most az érdeklődők elé tárjuk – fogalmazott Csörgő Balázs főszervező. 

Bízunk abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel hagyományt teremtünk, és évről évre újabb fotók felvonultatásával tarthatjuk életben Tibor emlékét. 

A kiállítást dr. Csongrády Béla, lapunk, a Nógrád Megyei Hírlap korábbi főszerkesztője nyitotta meg, aki személyes hangnemben idézte fel az újságnál együtt töltött éveket. Mint mondta: a szervezők egy, közülünk méltánytalanul korán távozott emberre, munkatársra, barátra emlékeznek a tárlattal, ami május végéig látogatható az intézmény Előtér Galériájában. 

– Tibor képein egyértelműen érvényesült az a fotográfusok körében gyakran és szívesen használt gondolat: „Tedd láthatóvá, amit nélküled senki nem venne észre.” Gyakorlatilag minden bemutatott kép ezen elv, valamint – mondhatni – saját ars poeticája jegyében fogant. Mindezt csak néhány igazságtalanul kiragadott példával tudom igazolni. Így egyebek közt a gyermekábrázolás hálás, de nem könnyű lenyomataival. Vagy az állatok feltűnésével, sokat megélt férfi- és női fejek, különböző szakmák, foglalkozások megjelenítésével – hangsúlyozta dr. Csongrády Béla. 

– Az emberábrázolás elsődlegességének nem mond ellent néhány jellegzetes épület megjelenése. Dokumentumértékével emelkedik ki a sorból az 1956-os vádlottak tárgyalásán készült kép – tette hozzá.

A megnyitó felemelő momentumaként Kántor-Müller Zsófia színésznő előadta Gyurián Tibor Álom apámról című versét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában