Könyvbemutató

2022.11.25. 07:38

Kutatta a palócokat: hosszú évek munkáját őrzi a Salgótarjánban élő nyelvész új kötete

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő a miskolci egyetem docense, a Palócföld főszerkesztője a közelmúltban új könyvet jelentetett meg Fejezetek a palóc nyelvjárás történetéből az Ómagyar kortól napjainkig címmel. A szerző nemrég Szécsényben mutatta be kötetét.

Sz. F.

A szerző doktori disszertációját is ebből a témából írta

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

A szakember az Őrségben született, nyolcéves korában került a Palócföldre. Már akkor feltűnt neki, hogy az Őrség és a Palócföld nyelvjárása különbözik. Olyannyira szívébe zárta a palócokat, hogy később tanulmányozni kezdte a nyelvjárásukat, szokásaikat, hagyományaikat. Doktori disszertációját is ebből a témából írta. Korábban is jelent már meg könyve a témával összefüggésben. 

A most kiadott műben a korábbi évszázadokban a palóc nyelvjárásban lejegyzett anyag és az újabb évszázadok élő nyelvének tanulmányozása alapján mutatja be területünk közösségeinek nyelvi folytonosságát. Ahogy a szécsényi találkozón is mondta: nem volt könnyű dolga az írott szövegből az élő nyelvre következtetni a régi szövegek feldolgozásánál. Sokszor egy-egy szó elemzése is sok időt vett igénybe. Elmondta, hosszú éveken át gyűjtötte az anyagot, amely az elmúlt két évben állt össze egy kötetté. 

A munkát az emberek szeretete motiválta, hiszen a palóc nyelvjárás is közel áll a szívéhez. Végezetül megjegyezte: Nem lehetünk elkeseredve, mert a palóc nyelv tovább él. A kiadvány a Nógrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának együttműködésével jött létre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában