Tárlat

2024.04.03. 08:48

A drégelypalánki templomban látható az élő stációkat megörökítő, különleges fotósorozat

A Váci Egyházmegye a honlapján adta hírül, hogy az Ipolyfödémesről induló fotóművész, Molnár Levente STATIO Projektje április 7-ig a drégelypalánki Árpádházi Szent Erzsébet-templomban tekinthető meg.

Lászlók Judit

Molnár Levente, a háttérben néhány munkája látható

Fotó: Váci Egyházmegye

Az alkotó Jézus szenvedéstörténetét eleveníti fel élő személyeket szerepeltetve a képeken. A tárlat 2019 óta négy ország számos templomában megjelent már, vándorkiállításként pedig több ezer emberhez eljutott. 

„A STATIO című projektem 2019-ben készült diplomamunkaként, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán. A munka fő kérdése az volt, hogy létre jöhet-e, mint olyan, egy szent fénykép, és ez a kép vajon bekerülhet-e egy templom terébe. Hétköznapi emberekkel megrendeztem és eljátszattam Jézus Krisztus szenvedésének történetét, majd barokk stílusú fényekkel megfotografáltam azt. A Katolikus Egyház áldását adva munkámra megszentelte és felavatta a képeimet, így a kiállítások során azok a különböző templomok kiegészítőivé és használati tárgyaivá válnak” – fogalmazott Molnár Levente hirek.sk portálnak.

Végleges otthonra találhat a fotósorozat valamelyik templomban

A művész elmondta azt is, hogy 2019 nyarán készített egy önálló kiállítást ezekből a munkáiból az ipolysági római katolikus templomban. Még ebben az évben Ipolyfödémesen és Prágában, az azt követő években Budapesten több helyen, majd a tihanyi apátságban, később pedig Ipolyszécsénykén, a Palóc Világtalálkozón állította ki képeit. A STATIO egyelőre vándorkiállításként működik, így több helyszínen sokkal több emberhez tud eljutni. Azonban az alkotó örülne, ha kompozíciója egyszer megtalálná valamelyik templomban végső állomását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában