Nool.hu podcast

2024.04.29. 19:54

Áttáncolta a fél világot a Nógrád művészeti vezetője, a szíve mégis hazahúzta (podcast)

A tánc világnapját minden évben április 29-én ünnepeljük, így ennek alkalmából egy ízig-vérig táncossal, Kovács Józseffel, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Angyal Eszter

Kovács József gyermekkora óta táncol, mára több rangos elismerés is szakmai tudását dicséri

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

Kovács József már gyermekkorában elcsábult a néptánc iránt, s bár volt egy kacér gondolata a rendőri pálya felé is, tanulmányait végül a tánc irányában folytatta. 2015-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Egyetemet, s már ezzel párhuzamosan a Magyar Állami Népi Együttes tánckarát erősítette – több mint 6 éven át. Noha az állami együttessel a világ számos pontján lehetősége volt megmutatni tehetségét, a Nógrád Táncegyüttest mindig is szívügyének tekintette, így amikor csak tehette hazajárt és együtt táncolt az itthoni csapattal is. 

Kovács József feleségével, Kovács-Jelinek Emesével 2019-óta vezeti a Nógrád Táncegyüttest
Kovács József feleségével, Kovács-Jelinek Emesével 2019-óta vezeti a Nógrád Táncegyüttest
Forrás: Nool archívum

2019-ben egykori tanára, s egyben példaképe, a táncegyüttes akkori művészeti vezetője, Szabó János felkérte, hogy feleségével, Kovács-Jelinek Emesével közösen vegye át a Nógrád Táncegyüttes művészti vezetését, így akkortól újra hazai pályán dolgozhatnak mindketten. Röviddel ez után a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusai is ők lettek, ahol az utánpótlásnevelésre is rendkívül komoly hangsúlyt fektetnek. A sornak pedig itt még koránt sincs vége, Kovács József, vagy ahogy a legtöbben ismerik őt, "Dodi" jelenleg is a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója, tehetsége és elszántsága pedig szinte garancia arra, hogy még bőven lesz mit hallanunk a jövőben is a sikereiről.

A népművészet ifjú mestere címmel is kitüntetett kétszeres aranysarkantyús táncossal, Kovács Józseffel táncoskarrierjének indulásáról, a megélt sikerekről, a tánc és a szerelem egybefonódásáról, a táncpedagógusi pályájáról, valamint jövőbeli terveiről is beszélgettünk április 29-e, a tánc világnapja kapcsán:

A napokban dr. Barabásné Morvai Tímeával, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónőjével beszélgettünk, hallgassák meg ezt a beszélgetésünket is:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában