rendezvény

2024.04.23. 15:20

„Én elhittem, hogy indián vagyok” – Cseh Tamás vonzalmát mutatja be a gyarmati kiállítás

A magyar indiánozás legismertebb törzsfőnökének, Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas zeneszerző, énekes, író, rajztanárnak állít emléket a Petőfi Irodalmi Múzeum, Füst a szemben című kiállítása a Madách Imre Városi Könyvtárban Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Csach Gábor polgármester nyitotta meg a Cseh Tamás munkásságát bemutató kiállítást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az Ördögkatlan fesztivál után először Balassagyarmaton nyílt meg a Füst a szemben kiállítás, amely Cseh Tamás indián kultúra iránti vonzódását mutatja be.

1961-ben, érettségi után Cseh Tamás és három barátja elindult Budapestről indiánt játszani. Először a Vértesben, a Gerecsében kerestek helyeket, majd a következő évben rátaláltak a Bakony egyik völgyére. Megállapodtak a harc és a fegyverhasználat szabályaiban, és indián öltözetet készítettek. Cseh Tamás életét és művészetét meghatározta az indián kultúra iránti vonzódása, Füst a szemében volt az indián neve. Minden évben indiántábort szervezett itt, és elmélyült kutatást folytatott barátaival választott törzsük történetéről.

Old Shatterhand személyét Xantus Jánosról mintázta May Károly

A zeneszerző ezen korszakát mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Balassagyarmaton, amelyet Csach Gábor, művészettörténész, a város polgármestere ajánlott a jelenlévők figyelmébe hétfőn a könyvtár galériájában. A polgármester szót ejtett a magyar indiánozás kezdeteiről is. 

– Xantus János etnográfus az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után Amerikába menekült, majd a '60-as években tért vissza Magyarországra, neki köszönhető a Néprajzi Múzeum legnagyobb amerikai gyűjteménye. Feltehetőleg Karl May, a Winnetou szerzője róla mintázta Old Shatterhand személyét. Több etnográfust is foglalkoztatott az indián lét, Baktay Ervin szintén egy indán közösséget alapított – ismertette Csach Gábor.

A falun kívül élt és ismerte a természeti környezetet

A polgármester arra is kitért, hogy Cseh Tamás alkotásaiból, rajzaiból kötet, meséiből animációs film is született, valamint Bereményi Gézával közösen indián dalokat is szereztek.

A kiállítás a Cseh Tamás Archívum Gyűjteményéből fotókon, írásokon keresztül mutatja be az indiántáborok emlékeit. „Én elhittem, hogy indián vagyok. Édesapám csinált íjat, tegezem volt, pajzsom, az általam elcsípett hörcsög prémjével feszítve. A falun kívül éltem, ismertem a patakokat, az erdei ösvényeket, a rókalyukakat, a nádasokat. S ha ezt ismered, akkor a vidék a tiéd.” – olvashatók Cseh Tamás sorai. A kiállítás május 16-ig tekinthető meg a városi könyvtárban.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában