Nekrológ

2024.01.10. 10:00

Elhunyt a korábbi szélvészgyors somosi támadó

Balázs Elek pályafutása során megfordult a Salgóbánya, a Somoskőújfalu és a Debreceni Bocskai Honvéd csapataiban is.

Nool.hu

Balázs Elek 1950. augusztus 2-án született Salgótarjánban. Tizenkét éves korában akkori lakhelyén, Salgóbányán kezdett el futballozni az ifjúsági csapatban, majd 1965-ben már a felnőttek között bizonyíthatott. A Salgóbánya akkor újonc volt a megyei I. osztályban, de rögtön búcsúztak is a nógrádi élvonaltól, hogy aztán egy évre rá újra feljussanak. A kiváló támadó rá egy évre bevonult katonának Debrecenbe, ahol a Debreceni Bocskai Honvéd NB III-as csapatában futballozott két esztendőn át. 1970 őszén több együttes is kereste, de végül hazatért és a Somoskőújfalu csapatában folytatta pályafutását.

Az együttes évről-évre lépett egyre feljebb a tabellán. Az első idényben a Mátranováki Bányász, a Salgótarjáni ZIM Vasas és a Karancslapujtő mögött negyedik, az 1971-72-es kiírásban a Palotási TSZ SK-tól egy pontra lemaradva második, majd az 1972-73-as bajnoki szezonban már első helyen végzett az együttes. A bajnoki címből Balázs Elek alaposan kivette a részét, hiszen a harminc forduló alatt hússzor is a kapuba talált, amivel együttese házi gólkirálya lett, míg az összesített góllövőlistán a negyedik helyen végzett.

A Nógrád 1973. július 12-i cikke a bajnokcsapatról, benne Balázs Elekkel. Forrás: Hungaricana

Az aranyérem megszerzése után az együttes az NB III. Északközép csoportjában szerepelt, ahol a tizenhat fős bajnokság tizenötödik helyén zárt tizennyolc szerzett ponttal. Balázs Elek ebben a szezonban is csapata meghatározó tagja volt és kilenc gólt szerzett az idényben. Ezután még három esztendőt húzott le Somoskőújfalun, majd 1976-ban befejezte az aktív labdarúgást. Ezt követően majdnem tíz évig a salgótarjáni kispályás bajnokságban szerepelt. Balázs Eleknek két gyermeke született, Attila és Orsolya. Attila hozzá hasonlóan ismert alakja a nógrádi labdarúgásnak, az SKSE és az SBTC korábbi kiváló középpályása megfordult még a Karancslapujtő, a Salgó Öblös, a Nógrád Volán Baglyasalja, a Somos SE és a Cered együtteseiben is.

Balázs Elek utolsó éveiben sem távolodott el a futballtól, figyelemmel követte a somosi focit és szurkolt a helyi együttesnek. Többször meghívták az öregfiúk együttesbe is játszani, de munkahelyi elfoglaltsága miatt már nem tudott eleget tenni a megkereséseknek.

Balázs Eleket pénteken 13 órakor helyezik örök nyugalomra a salgóbányai temetőben.
Emlékét megőrizzük!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában