Visszaemlékezés

2024.03.29. 17:50

Huszonöt éve hunyt el a Salgótarjáni BTC korábbi legendás labdarúgója

Zsengellér Gyula 1999. március 29-én vesztette életét.

Nool.hu

Zsengellér Gyula (jobbra) pályafutása első felében erősítette az SBTC csapatát

Forrás: Puskás Intézet

Mint a Puskás Intézet cikkében megjelent: huszonöt évvel ezelőtt vesztette életét az SBTC korábbi játékosa, Zsengellér Gyula.

A világklasszis támadó 1915. december 27-én Cegléden született. Zsengellér Gyula, becenevén Ábel az Újpest játékosaként mutatkozott be 1936. december 12-én a magyar labdarúgó-válogatottban. Zsengellér a nemzeti csapatban 1936 és 1947 között 39 meccsen, 32 alkalommal mattolta az ellenfeleket. 1938-ban a Görögország elleni világbajnoki selejtezőn mesterötöst ért el, a magyar válogatott pedig 11–1-re győzött, s ezzel kijutott az 1938-as franciaországi világbajnokságra.

A vb-n a döntőt kivéve minden mérkőzésen betalált. A magyar együttes ezüstérmes lett, míg Zsengellér 5 találatig jutott a tornán, így Sárosi Györggyel holtversenyben a második helyen végzett a góllövőlistán. Hét évvel később a legenda szerint Zsengellér Gyula keresztelte el az addig Svábnak becézett Puskás Ferencet Öcsinek. 1945-ben Puskás első válogatott mérkőzésén, az első gólja előtt lepasszolta neki a labdát, és azt kiáltotta: „Öcsi, lődd be!”

Zsengellér utolsó mérkőzése a válogatottban 1947. augusztus 20-án volt. Az Albánia elleni Balkán-kupa találkozón hazánk 3–0-s győzelmet aratott Budapesten. Az 58. percben Zsengellér Gyula a sérült Zsolnai János helyét vette át, viszont az albánok hevesen tiltakozni kezdtek, de tolmács nélkül senki nem értette, hogy miért. Négy perc után derült ki, hogy a kupa szabályai nem adnak lehetőséget a játékoscserére. Bár ezt a mieink vitatták, de Zsolnainak vissza kellett térnie a pályára Zsengellér helyére. Zsengellér csupán négy percet töltött a gyepen, de így ő is Balkán-kupa-győztesnek mondhatja magát. (Ez a mérkőzés volt Grosics Gyula és Zakariás József első válogatott fellépése.)

Zsengellér első klubcsapata a Salgótarjáni BTC volt, majd 1936-ban került Újpestre, ahol 1947-ig futballozott. Ez alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, ötször zárt az NB I-es góllövőlista tetején és 1939-ben Közép-európai Kupa-győztes lett a csapattal. 1947-ben nemcsak Újpestet, hanem az országot is elhagyta. Előbb az AS Roma játékosa lett, majd 1949-től 1950-ig AC Ancona labdarúgójaként rúgta a bőrt.

1951-től már játékos-edzőként szerepelt Kolumbiában, így tehát a visszavonulását követően szakvezetőként dolgozott. Többek között Cipruson, Görögországban és Olaszországban vállalt munkát. Az Európa-válogatottban is pályára lépő Zsengellér Gyula 83 évesen, 1999. március 29-én a ciprusi Nicosia városában hunyt el. Az ceglédi sporttelep az ő nevét viseli. Fia, Zsengellér Zsolt sportújságíró, a Képes Sport korábbi munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában