Kishartyán

2017.11.16. 13:05

Megújul a községháza energetikai rendszere

Hamarosan megkezdődik községháza energetikai korszerűsítése Kishartyánban. A beruházás alapkövét a napokban tették le. A mintegy huszonötmillió forintos támogatás a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően érkezett a faluba.

Gerhát Karina

Sándor Attila polgármester lapunk kérdésére elmondta: a projekt keretein belül külső homlokzati-, illetve födémszigetelést hajtanak végre, továbbá az akadálymentesítés is megtörténik. Mindezek mellett korszerűsítik a fűtést, átépítik az elektromos rendszert, valamint napelemmel is ellátják az épületet.

A falu első embere hozzátette, a szerződéskötés már egy héttel az alapkőletétel előtt megtörtént a kivitelező céggel. Az anyagbeszerzés folyamatban van, amint a szükséges eszközök megérkeznek, rögtön neki is látnak a munkálatoknak. A kivitelezés hozzávetőleg hat hónapot vesz majd igénybe. Nagy valószínűséggel tehát tavaszra teljesen megújul az intézmény.

Az ünnepélyes alapkőletételen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke három gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel. Elsőként köszönetét fejezte ki a polgármesternek és csapatának, valamint a település összes lakójának azért, hogy szívükön viselik a község sorsát, és pályázatokat nyújtanak be. Másodsorban abban erősítette meg a helyieket, hogy a települési, illetve a megyei önkormányzat minden támogatást megad a falu polgárainak.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője személyesen nem tudott részt venni az eseményen, de üzenetet juttatott el a helyszínre, amelyben kifejtette: örül annak, hogy szűkebb hazánkban léteznek olyan települések, amelyek pályáznak, vannak elképzeléseik, álmaik, vágyaik a jövővel kapcsolatban, s ezeket meg is szeretnék valósítani.

A közgyűlés elnöke végül azt fogalmazta meg: a beruházásokon túl rendkívül fontos az is, hogy Nógrád megyét közösségek lakját. A polgármesterek, az országgyűlési képviselők, illetve a megyei vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a pályakezdő fiatalok itthon maradjanak, és itt találják meg boldogulásukat. Cél az is, hogy akik már elmentek, esetleg Hatvan irányába, vagy Budapestre ingáznak, vissza tudjanak jönni, legyen olyan munkahely, amely biztosítja a megélhetésüket.

Mivel az eseményen Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője nem tudott részt venni, ezért Skuczi Nándor az ő üzenetét is tolmácsolta a jelenlévőknek. Ebben kifejtette, örül annak, hogy szűkebb hazánkban léteznek olyan települések, amelyek pályáznak, vannak elképzeléseik, álmaik, vágyaik a jövővel kapcsolatban, s ezeket meg is szeretnék valósítani.

Skuczi Nándor végezetül arra kért mindenkit, hogy az összes állampolgár tegyen annak érdekében, hogy a közeljövőben egy élhetőbb Nógrád megye jöhessen létre.

 

Újabb pályázat vár elbírálásra

Az adósságkonszolidációban nem részesült települések között 2018-ig több milliárd forintot osztanak ki. Ebben a kedvezményben részesült Kishartyán is. A község tízmillió forintot kapott, amelynek nagy részét szabadtéri színpad építésére fordították. Ezek a munkálatok a közelmúltban már be is fejeződtek. A falu első embere arról számolt be lapunknak, hogy a mostanin túl egy másik TOP-os pályázatot is benyújtottak, ami a helyi óvoda energetikai korszerűsítését foglalná magába. Ennek keretein belül nagy vonalakban ugyanazok a munkálatok valósulnának meg, mint az önkormányzat épületénél, illetve a ráfordított összeg is hasonló lenne. Az ezzel kapcsolatos döntés várhatóan decemberben születik majd meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!