Politika

2024.05.10. 14:52

Orbán Balázs: az EU egy eszköz Magyarország felemelkedéséhez

Az Európai Unió (EU) nem a végcélja Magyarországnak, hanem egy eszköze hazánk felemelkedésének – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken Budapesten, a Ludovika Fesztiválon.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Orbán Balázs hozzátette:

Magyarország felemelkedése – tekintettel arra, hogy Európa közepén vagyunk – nem mehet végbe az uniós együttműködésben való részvétel nélkül.

Az EU „nem fogja megoldani Magyarország problémáit, nem fogja felemelni Magyarországot, erre csak mi vagyunk képesek” – fogalmazott.

Orbán Balázs kifejtette, Magyarországról úgy látszik, hogy az EU történetében a 2004-es bővítés volt az utolsó sikertörténet, és azóta egyre több a válságtünet, a negatív tendencia, valamint egyre többen beszélnek stagnálásról, az unió geopolitikai versenyben történő lemaradásáról.

Közölte: 2010 óta maga az EU is kihívásokkal teli évtizedről beszél. Az uniót elhagyták a britek, itt van a migrációs válság, meg kellett oldani a koronavírus-járvány jelentette problémát, továbbá Európa ipari és gazdasági termelékenységbeli hanyatlása látszik, most pedig „nyakunkon az orosz-ukrán háború” – mondta, jelezve, szerinte a válaszok nem hatékonyak, mert nem az EU erősödését, hanem gyengülését okozzák.

Orbán Balázs ugyanakkor kiemelte: a 2004-ben csatlakozott tíz országnak – köztük Magyarországnak – és az EU-nak rengeteg pozitívummal járt az uniós csatlakozás.

A csatlakozás 2004-ben „csodavárásnak minősült”, és sokan úgy gondolták, hogy az a cél, nem pedig egy eszköz 

– mondta.

„Nem jön a csodarecept Brüsszelből”

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint 2004 óta egyfajta „varázstalanodás is történt”, és rádöbbent mindenki arra: attól, hogy tagok vagyunk, nem fognak megoldódni a problémáink. Ráadásul az integráció első hat évében a baloldali-liberális kormányok Európa-politikája arról szólt, hogy minél inkább azt csináljuk, amit az EU-ban mondanak, és akkor annál jobb lesz nekünk – tette hozzá.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: 

az emberek – a 2008-2009-es gazdasági és pénzügyi válság, a visszaesés idején – rájöttek arra, hogy „nem jön a csodarecept Brüsszelből, a csodareceptet itthon kell (...) kitalálni”.

Kiemelte azt is, hogy az európai magyar érdekképviselet komoly mindennapi, nagyon nehéz politikai küzdelem az Európai Tanácsban, az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban.

Ha nem szólalunk meg, akkor nem veszik figyelembe az érdekeinket. Ha nem állunk ki, (...) akkor lesöprik a szempontjainkat az asztalról

– mondta.

A békepártiság magyar nemzeti érdek

Orbán Balázs szerint a magyar soros uniós elnökség és az európai parlamenti választás kapcsán döntő tényező, lesz-e nagyobb háború Európában.

Egyre inkább lépünk egy NATO és Oroszország közötti direkt konfrontáció irányába

 – jelentette ki, nyomatékosítva:

Magyarország konzekvensen azt az állápontot képviseli, hogy az ukrajnai háború „nem a mi háborúnk”.

Hozzátette: a harcmezőn ennek a konfliktusnak nem lehet megoldása, és minél tovább tart a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország ezzel álláspontjával „kisebbségben és egyet nem értésben” van az EU-ban.

Azt mondta, azok az országok, amelyek nem azt gondolják, mint Magyarország, mindent elkövetnek azért, hogy meggyőzzék saját közvéleményüket arról: nincs más esély, mint az orosz-ukrán háború folytatása Ukrajna támogatásán keresztül.

Orbán Balázs hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja az, hogy ezt a konfliktust vállalni kell.

A békepártiság egy olyan politikai axióma a kormány részéről, amiben nincs hátrálás, nincs kompromisszum, nincs feladás. Ezt a pozíciót tartani kell, mert ez a magyar nemzeti érdek

– fogalmazott.

A konnektivitás stratégiája

Magyarország konnektivitás stratégiájáról szólva arról beszélt, a konnektivitás nem önmagunk feladását jelenti, hanem azt, hogy a saját szuverenitásunkat, értékrendünket meg kell tartani. Ez valójában nem nehezíti a nemzetek közötti együttműködést, hanem könnyíti.

„Mi azt is gondoljuk, hogy egy neoliberális világrend helyett szuverenista világrend érkezett el”, és ebben azok az országok tudnak sikeresek lenni, amelyek a saját civilizációs bázisukra építkeznek, saját értékrendjükből megközelítve a kérdéseket, saját politikai profilt növesztve, nem ideológiai alapon, hanem nemzeti érdekalapon állva vesznek részt a nemzetközi együttműködésben – fejtette ki a miniszterelnök politikai igazgatója.

Hozzátette:

a konnektivitás stratégiájának gyümölcseit részben ezekben a napokban, a kínai elnök látogatásakor is aratjuk.

Orbán Balázs azt mondta, a totális ellentétjét látja annak, amit politikai ellenfeleik a nemzetközi térben beszélnek, azaz, hogy Magyarország elszigetelődött volna. A valóság az, hogy „a magyar külkapcsolati rendszernek és a magyar külpolitikának a mozgása sosem volt ilyen aktív” – hangsúlyozta.

Kiemelte: Magyarország azon dolgozik, hogy a legösszetettebb kapcsolati hálót rakja össze.

A hallgatóság sorából érkezett kérdésre válaszolva Orbán Balázs közölte: Magyarország számára az Európa-politikai és a világpolitikai térkép a mostanihoz képest is sokkal kedvezőbb lehet az idény végére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában