Döntések

2023.03.07. 06:59

Szigorú költségvetésre építik működésüket és fejlesztéseiket a nógrádi települések

Szűkebb hazánk legtöbb településén már megszavazták az idei évre vonatkozó költségvetést, a büdzsé elfogadásának végső határideje ugyanis március 15-e. A községek vezetése szinte mindenhol az eddiginél is takarékosabb gazdálkodást tervez, az elsődleges szempont a működőképesség biztosítása.

Gulyás Edina

Diósjenőn már elfogadta a település képviselő-testülete a költségvetést, ami több megszorítást tartalmaz és minden tekintetben a szigorú takarékosságra törekszik.

– Községünkben már évek óta nem veszi fel a képviselők zöme a tiszteletdíját, ez igaz az alpolgármesterre és jómagamra is – tájékoztatott Székely József polgármester. – Idén ennek a döntésnek még nagyobb jelentősége van, ugyanis a megnövekedett közüzemi költségek miatt fontos a takarékosság. A költségvetés tervezésénél azt is szem előtt tartottuk, hogy az elkezdett beruházásokat biztonságosan be tudjuk fejezni. Minden hónapban figyeljük a közüzemi számlákat, így ha szükséges, azonnal beavatkozunk. Ahol csak lehetett, fafűtésre álltunk át. 

Mint mondta, természetesen idén is terveznek fejlesztéseket Diósjenőn, azonban azok pályázati támogatásból valósulnak meg. Az egymilliárd forintos költségvetés mintegy felét a beruházások teszik ki. 

– Az önkormányzat működése során a gazdaságosságot és a szigorú takarékosságot tűztük célul. Mindezt az adóköltségek emelése és a újabb adónemek bevezetése nélkül tesszük – húzta alá Székely József. 

Mátranovákon is elfogadták a költségvetést. Bodor Ernőné polgármester arról tájékoztatott, hogy abban dologi megszorítások szerepelnek ugyan, ám szerencsére személyi változásokat nem kellett eszközölni. Az intézmények tekintetében a takarékosságra törekedtek, a napelemmel felszerelt önkormányzati épületek költséghatékonyan működnek. 

– Saját erőből is tervezünk különböző beruházásokat idén, azonban azokkal óvatosabban számolunk, mint a korábbi években. Mivel a községben működő cégek iparűzési adójának köszönhetően saját bevétellel gazdálkodunk, csak miután az befolyik az önkormányzathoz, akkor derül ki pontosan, hogy szükség van-e a költségvetés módosítására – ismertette Bodor Ernőné. 

Szügyben is ezekben a napokban szavazta meg a testület az idei költségvetést. Abban megszorításként szerepel az étkezési térítési díjak emelése a növekvő élelmiszerárak hatásaként. Frenyó Gábor, a község első embere arról számolt be, hogy önerőből tervezik idén a könyvtárnak is helyet adó épület külső felújítását, arra mintegy 50 millió forintot különítenek el. Az épület energetikai korszerűsítése pályázatból fog megvalósulni. 

Vizsláson az önkormányzati intézmények a közelmúltban fatüzelésre álltak át, ennek köszönhetően csökkentek a rezsiköltségek a településen. Így komolyabb megszorításokat nem tartalmaz a költségvetés. 

Sándor József polgármester elmondta: – A lakosok továbbra is számíthatnak a megszokott támogatásokra. Ezek között van az újszülötteknek juttatott ajándékcsomag és az óvodások, iskolások tanévkezdési támogatása is. Idén is szervezünk szociális ruhaosztást, családi programokat és jótékonysági rendezvényeket is. 

Erdőkürt képviselő-testülete is elfogadta a község költségvetését. Az önkormányzat legfontosabb célja idén a kötelező feladatok biztonságos ellátása és az intézmények működtetése.

– Az óvoda, a polgármesteri hivatal, a házi segítségnyújtás, az étkeztetés és a közterületek gondozása tartozik a kiemelt feladataink közé. Ezt minden körülmények között biztosítani kell. Ahogy arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a rezsiköltségekben ne legyen elmaradásunk – fogalmazott Szebenszkiné Palik Katalin polgármester.

Mint mondta, egyedül a korábban pályázati támogatásból foglalkoztatott közösségszervező szakember bérének finanszírozása szerepel a plusz kiadások között. Mivel Erdőkürt vezetése fontosnak tartja, hogy a helyiek számára kisebb programokat, kulturális eseményeket, kézműves foglalkozásokat biztosítsanak. Az adódó pályázati lehetőségekkel természetesen idén is élni fognak a fejlődés érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!