Helyi közélet

2016.10.18. 04:33

Dögös családtag: Fiat Tipo

fenyvesi

A Fiat-konszern sokáig nem alkotott maradandót, hiányoztak a kínálatból a sajátfejlesztésű, igazi olaszos, temperamentumos autók. Aztán a Fiat elkezdett feléledni, a Panda és az 500-as sorozat sikere után jöttek az igazán nagy dobások. Megjelent a bomba sportkocsi, az Alfa Romeo Giulia, amely mindenkit lenyűgözött és szinte egy időben bemutatták a Fiat 124 Spider-t és a Fiat Tipo-t. Ez utóbbit vettük most szemügyre közelebbről.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Bal oldalon benéz a képbe a Fiat másik reménysége a Fullback. A Fiatnak voltak már régebben platós járművei, de ez az első igazi pickupja (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A Tipo márkanév ismerős mindenki számára, hiszen ez volt a cég egyik legismertebb típusa. Több modelljét is ezen a néven forgalmazták, 1989-ben az Év autója volt. A salgótarjáni márkakereskedés udvarán egy bordó (nekem inkább egy sportos piros, de ez mindig attól függ, hogyan esik rá a fény) színű lépcsőshátú várakozott, hogy körbejárjuk. Bevallom, megkapó látvány, jó kiállású, arányos kocsi. Azonnal látszik rajta, hogy ezt a négyajtós autót négyajtósnak tervezték és nem ráerőszakoltak egy szedán puttonyt. Ahogy az ember közelebb lép hozzá rájön, hogy ez az autó valóban nagy.

[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] Látszik, hogy ezt az autót négyajtós szedánnak tervezték. Nem fogyott el a tervezők ihlete a végére sem, a hátsó lámpák nálunk mindent vittek (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="200"] Aki oldalról csak az orrára koncentrál, tényleg beleláthat egy kis BMW-t (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A külső nagyon meggyőző, szép olaszos dizájn. Az orr kialakítása egyedi, aki oldalról csak az orrára koncentrál, tényleg beleláthat egy kis BMW-t. Nagyon szép a krómbetétes hűtőmaszk, nem tolakodó, nem giccses. A hátsó lámpák nálunk mindent vittek, az egyedi formatervezéssel. A négy és fél méteres autó első és a hátsó lámpáit egy lendületes övvonal köti össze egy kis lemezdomborítással. Az egész kiállásán látszik, a tengelytávon és az arányokon, hogy ennek az alapja az Alfa Romeo Giulietta. Kimondottan jól mutat ebben a színben, aminek a felára 120 ezer forint, de kell a remek összképhez a 17-es könnyűfém keréktárcsa, ami az Opening Edition modell alapfelszereltsége.

A szép vonalak után mit rejt a belső? Amint beszálltam, azonnal megállapítottam, hogy ez az autó hatalmas. Megvan a megfelelő szélesség, kényelmesek az ülések (hosszabb távon nem utaztunk az autóval), úgy tűnik, hogy megfelelő az oldaltartása is. A beltér rendkívül barátságos, a kormány és a váltógomb nagyon jó fogású. Azt gondolom, ebben a felszereltségben minden van, bőr multikormány és váltókar, könyöklő, elektromos ablak elől/hátul és most itt sorolhatnám, de minden, ami kell a kényelmes vetéshez. Ennél a felszereltségnél  5”-os érintőképernyős rádió navigációs rendszer jár az autóhoz. Ami külön tetszik, hogy a Fiatnál természetes, hogy van USB és AUX csatlakozó. Az automata klíma feláras, de mindössze 80 ezer forint.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A Fiatnál természetes, hogy van USB és AUX csatlakozó (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A hátsó sorban ülni is kényelmes, elegendő a lábtér és a fejtér felnőttek számára is, ennél nagyobb hely nem kell. Nem túl hosszú távon akár még három felnőtt is elfér hátul, de gyerekeknek is kiváló, bőven elfér két nagy gyermekülés egymás mellett. Mindehhez 520 literes csomagtartó dukál, ami jól pakolható.

Az autóra 5 év garanciát ad a gyártó. Az általunk vizsgált Tipo-ban egy 1,4-es benzines motor volt 95 lőerővel, amelyhez egy 6 fokozatú manuális sebességváltó párosul. A gyáriak 5,7 literes vegyes fogyasztást jeleznek előre.

[caption id="" align="alignright" width="1365"] A beltér rendkívül barátságos, a kormány és a váltógomb nagyon jó fogású (Fotó: Niederland Dávid)[/caption]

A Fiat Tipo Opening Edition akciós ára 3 990 000 forint, a bemutatott autó ára 4 210 000 forint. Ez egy jó ár/érték arány, érdemes az autót metálfényezéssel választani és automata klímával.

További képek és információk itt tekinthetők meg.

Fenyvesi Gábor

[box type="custom" color="#262626" bg="#adadad" border="#3f6820">

NYEREMÉNYJÁTÉK

az AUTOTRADE '91 Kft. Fiat és Skoda márkaszalon ajándékáért

(3100 Salgótarján, Szérűskert út 120. www.autotrade91.hu).

E heti kérdésünk a következő:

Hány literes motorral teszteltük az új Fiat Tipót?

Választ e-mailben küldje el nekünk elérhetőségei feltüntetésével október 21-ig az alábbi címre:

[email protected]

A tárgynál tüntesse fel, hogy "TésT nyereményjáték"![/box>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában