Helyi közélet

2016.11.26. 09:16

Mozzanatok Rákóczibánya életéből

fenyvesi

Egy kicsit másképpen 1956-ról: a ma Rákóczibányaként ismert kis bányász település a Mátra lábánál, a Kazár-patak folyásának két oldalán, a Kazárt Kisterenyével összekötő út mentén jött létre. Története az 1870-es évekig nyúlik vissza, ekkor már elkezdett kiépülni település úgynevezett régi telepi része.

Az igazi fellendülésre egészen 1956-ig kellett várna a községnek. Ezen évszám a település fejlődése szempontjából egyértelműen pozitív hatású volt. Az 1950-es években Rákóczi-telepnek nevezett község lakosai nem igazán vettek részt az 1956-os különböző megmozdulásokban, a településen sem történtek atrocitások. Életük a barnakőszén bányák működése körül mozgott, a széntermelésre, valamint lakókörnyezetük kialakítására koncentráltak. Ugyanis Rákóczi-telepen az 1950-es évektől kezdve kezdték el megnyitni kapuikat a község bányái, ezen nehézipari fellendülésnek köszönhetően megkezdődött a település virágkora. A fiatal bányászok mind a 19 megyéből, sőt, a határon túlról is érkeztek a település bányáiba a biztos megélhetés reményében. A második ötéves terv során elhatározták, hogy megyénk legkisebb bányatelepén, Rákóczi-telepen munkás kislakások fognak épülni az ifjú bányászok elszállásolása érdekében.

[caption id="" align="aligncenter" width="984"] Bányászlakások Rákóczibányán: amikor épültek, még Rákóczi-telep volt a neve – Fotó: Szabóné Sinka Szilvia[/caption]

1956-tól elkészültek a tervek a település ún. új telepi házairól a Kazár-patak folyásának jobb oldalán. A Rákóczi-telepi bányákban dolgozó, letelepedni vágyó bányászok kaptak a vállalattól házakat.

Tehát egyértelműen megállapítható, hogy 1956-ban a falu lakosainak mindennapjait elsősorban a munkájuk és a mikroszintű fejlődésük határozta meg.

1957 márciusában kezdték meg az új lakótelep építését, májusra már 14 épület alapzatát is elkészítették. A hatalmas építkezési láz elindulása annak volt köszönhető, hogy versenyre hívták az ország összes bányászlakás építkezését. A közeli Kányással állt versenyben Rákóczi-telep. 1957 szeptemberében már 30 épületbe beköltözhettek a lakók, az építkezést decemberben fejezték be, így 113 bányásznak adtak át a kétszobás házakat az új lakótelepen, ahol összesen 148 család élhet majd.

Rákóczi-telep lakói 1956-tól, miután átvették új házaikat, hozzáláttak azok fokozatos otthonossá tételéhez, saját erőből és bányász társaik összefogásával egyaránt, mert mint egy nagy család, támogatták egymást a falu lakosai  a mindennapi életben is. Elindult egy nagy fejlődési periódus 1956-tól kezdve a településen.

Szabóné Sinka Szilvia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában