Helyi közélet

2017.04.01. 05:57

Felújítják a benczúrfalvai kastélyt

fenyvesi

A közigazgatásilag ma már Szécsényhez tartozó Benczúrfalvának valamikor gyönyörű színfoltja volt a kastély – ami ma szégyenfoltja – mondta Hanczikné Adorján Györgyi, a Benczúrfalváért Egyesület elnöke. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Szécsény-Benczúrfalva. A kastélyt, amely a település északi részén fekszik a XIX. század elején a Wattay család építtette, barokk stílusban. Az idők során több tulajdonosa is volt. Benczúr Gyula, a XIX. század második felének és a XX. század elejének egyik legnagyobb hazai festője baráti kapcsolatot ápolt Mikszáth Kálmánnal. Az író azt ajánlotta neki, hogy települjön le Nógrád megyében, Horpácson. Mivel ott nem sikerült megfelelő telket vagy házat vásárolnia, így 1910-ben megvette Pejácsevich Miklós Endrétől a dolányi kis barokk kastélyt. Ettől kezdve minden nyáron ott dolgozott a kastély közelében lévő, magtárból átalakított műteremben. Végső nyugvóhelyéül is Dolányt jelölte meg. 1920. július 16-án halt meg a magyar festészet egyik legismertebb egyénisége – végrendelete szerint – a községi temetőben a családi mauzóleumban alussza örök álmát.

[caption id="" align="aligncenter" width="1338"] Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

Halála után egy pár évvel később a község nevét Dolányról Benczúrfalvára változtatták. A kis települést 1963-ban közigazgatásilag Szécsényhez csatolták. Benczúr Gyula halálát követően a helyi evangélikus gyülekezet a műteremben tartotta az istentiszteletet. A kastélyt az 1950-es években a benczúrfalvai tanács felújítatta.

Hanczikné Adorján Györgyi lapunknak elmondta, hogy évtizedekig a kastély volt a település oktatási, kulturális központja. Otthont adott az iskolának, az ifjúsági klubnak, ott volt a mozijuk, de ott rendelt az orvos is. Az iskola pedagógusának szolgálati lakása is az épületben volt.

Amikor a települést Szécsényhez csatolták, a felső tagozatos diákok bekerültek a szécsényi Mikszáth Kálmán Általános Iskolába. Azzal, hogy Benczúrfalváról a kisdiákok, az 1-4. osztályosok 1979-től a szécsényi Mikszáth Kálmán Általános Iskolába jártak, megszűnt a faluban az oktatás. Üresen maradt a pedagóguslakás, a kastélyt a Nógrád Megyei Múzeum Szervezete raktárként használta. Sajnos egy veszélyes, fertőző gombabetegség elterjedt az épületben, ezért a fából készült tárgyak nagy részét meg kellett semmisíteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="1395"] Rövidesen megszűnhetnek a benczúrfalvai kastályban uralkodó áldatlan állapotok - Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész 1954-ben telepedett le Benczúrfalván. Megkapta a Benczúr Gyula által használt műtermet és mellette szolgálati lakás épült a számára. Ott élt és dolgozott haláláig, majd azt követően fia, ifj. Szabó István szobrászművész – aki az idén hunyt el – használta a műtermet.

Napjainkban a kastély és a műterem is igen rossz állapotban van. Hanczikné Adorján Györgyi elmondta, több alkalommal is felvetődött a kastély és a műterem helyreállítása. Két évvel ezelőtt egy megbeszélésén kikérték a javaslatukat is, ahol elmondták, hogy a kastélyt egy turisztikai központnak kell felújítani, és méltó helyet kell benne biztosítani Benczúr Gyula és Szabó István emlékének.

[caption id="" align="aligncenter" width="597"] Rövidesen megszűnhetnek a benczúrfalvai kastályban uralkodó áldatlan állapotok - Fotó: Faragó Zoltán[/caption]

A kastély és a műterem felújítása célegyenesbe érkezett. Erről dr. Virág Zsolttól a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosától a következő tájékoztatót kaptuk.

– Az állami tulajdonban lévő benczúri kastély műterem-fejújítása 600 millió forint plusz áfa, azaz bruttó 762 millió forint fejlesztési forráshoz jutott a Nemzeti Kastélyprogram keretében, amely a GINOP európai uniós pályázati keretből kerül finanszírozásra. Ez a forrás a kastély első ütemének a helyreállítására lesz elég, amely a következőket tartalmazza: az épület és a hozzátartozó műterem teljes külső homlokzat- és teljes tető helyreállítását, az épület vízelvezetésének elkészítését. A kastélyépület belsejének egy részében Benczúr Gyulát és a kiemelt műveit bemutató kiállítás létesül, amely korszerű XIX. századi módon digitális eszközök használatával sokrétűen, élményszerűen, a legfrissebb művészettörténeti és levéltári kutatások eredményét felhasználva mutatja be a festő művészetét. A kastély fennmaradó része fejlesztési terület marad, amelyben a tervek szerint a második ütemben időszakos kiállítástér, rendezvényterem és szálláshelyek is létesülnek. A kastélypark és kőelemei szintén megújulnak. A projektgazda, a későbbi üzemeltető, a Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft. a Nemzeti Kastélyprogram  és Nemzeti Várprogram háttérintézménye lesz. Ez a cég kezeli a többi közvetlen kezelésű állami működtetésű kastély attrakciót is. A benczúrfalvai kastély kivitelezési munkái, a restaurátori kutatások májusban indulnak meg. Jelenleg az előkészítési munkák állapotfelmérése zajlik. A projekt előreláthatólag harminc hónapig tart majd.

A benczúrfalvaiak örülnek, hogy községük ékességének a helyreállítási munkálatai végül elkezdődnek, a kastély ismét gyönyörű színfoltja lesz a településüknek.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában