Helyi közélet

2017.05.09. 05:55

Csillogó veterán csodák

fenyvesi

Negyedik alkalommal rendeztek retró majálist a dél-nógrádi településen. És ahogy az ilyenkor dukál, veterán járműcsodák seregszemléje színezte az események sorát.

Hegedűs Henrik

Nógrádkövesd. Az emberfia, aki a hétvégi kirándulásokat tervezgeti, az előkészítés során rendre böngészgeti az időjárás-jelentéseket. Ráadásul ebben a zivataros, szeszélyes időszakban kiváltképp szükséges, hogy minél tájékozottabb legyen. Így tettek mindazok, akik a szombati délelőttön Nógrádkövesd felé vették útjukat, a veterán járművek kiállításának irányába. Szerencséjük volt: végig ragyogó napsütés kísérte a kiruccanást, és páratlan élményekkel gazdagodhattak.

[caption id="" align="aligncenter" width="707"] Egy a szocialista korszak gépcsodáiból[/caption]

A faluba érve a vasútállomás környékén már sorakoztak a parkoló autók, így a később érkezettek csak távolabb találtak helyet a kocsijuknak. Néhány méter sétát követően először az állomásépület melletti tágas térségben volt érdemes körbenézni. Terep-egyenruhás férfi ült büszkén egy amerikai dzsip első sárvédőjén, úgy magyarázta az érdeklődőknek, melyek is az USA-hadseregben használt, és a háborús filmekben gyakran látott katonai járgány legfontosabb jellemzői. Odébb egy igazi különlegességet szemrevételezhettek a látogatók: egy úgynevezett izzófejes motor álldogált ott, a benzingőz szerelmeseinek legnagyobb örömére.

[caption id="" align="aligncenter" width="707"] A polgármesteri hivatal melletti emelkedőn sorakoztak az „oldtimerek”[/caption]

Távolabb a réten a lehajtott tetejű Skoda Octavia belsejébe pillantott be három kíváncsi kisgyermek, őket elsősorban a kormánymű forgatása kötötte le, apukájuk tekintete a műszerfal egyéb pontjaira meredt. A szomszédságban pedig egy másik „oldtimer” motorházába „bújt bele” egy férfi, minden egyes alkatrészt megvizslatva. De voltak itt régi motorok, a hatvanas évek útjain porzó Pannóniák és Danuviák is.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Egy igazi érdekesség a „békeidőkből”[/caption]

A polgármesteri hivatal emeletes épülete felé vezető emelkedőn is akadt sok látnivaló. Itt már a múlt század harmincas-negyvenes éveinek gépcsodái is felbukkantak, egyik-másik, hatalmas méreteivel vonzotta a szemeket. A Meseautó című filmben megjelenő közkedvelt „úri” túrakocsik igencsak felkeltették, elsősorban a fiatalabb nemzedék érdeklődését, míg az idősebbek a szocialista korszak népi járművei közt barangoltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Egy pillantás a kabrió műszerfalára[/caption]

Egy kékre festett Moszkvics szélvédőjén a „russian roulette” felirat díszelgett, bizony, aki manapság a volánja mögé ül, lehet, hogy valóban orosz rulettet játszik. A Volgák és Sirályok – a letűnt idők pártvezetőinek kedvencei - szintén kitűntek jellegzetes, tekintélyt parancsoló formáikkal. A járművek közös jellemzője: mindannyian csillogtak-villogtak, jelezve, mennyire óvják-féltik őket gondos gazdáik.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Az „orosz rulettes” Moszkvics[/caption]

A seregszemléhez kulturális műsor is társult az önkormányzat udvarán lévő színpadon. A nap folyamán felléptek a helyi óvodások és iskolások, a Nógrádi Operett társulata, zenélt a Harry Potters együttes, és énekelt a közönségnek Rózsás Viktória.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában