Helyi közélet

2017.08.23. 04:51

Fasírthalmok az asztalokon

fenyvesi

Hagyomány már a dél-cserháti településen, hogy augusztus második felében rendezik meg a község legnagyobb szabású éves eseményét, a Palócfasírt Fesztivált.

Nógrádkövesd. Míg Nógrád megye más tájain inkább a tésztafélék, avagy burgonyából készült finomságok köré csoportosítják saját gasztronómiai seregszemléjüket (lásd haluska, lepény, pampuska, gönc), addig a nógrádkövesdiek egyedi különlegességgel rukkoltak elő, amikor e gombócos húsétel szerelmeseit várják a jeles napra. Most sem volt ez másképpen, igen sok érdeklődőt vonzott a különböző, erősebb, avagy gyengébb fűszerezésű fasírtok világa.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A fasírtfesztivál díjazottjai Sváby András újságíró-műsorvezető társaságábanFotó: Hüvösi Csaba[/caption]

Késő délután érkeztünk az esemény helyszínére, amikor éppen Aradi Tibor humorista szórakoztatta a nagyérdeműt. Körbenéztünk a helyszínen, az önkormányzat épületének udvarán, ahol az utolsó simításokat végezték az alkotók, hogy a versenyre benyújtsák a legjobban megformált fasírozottjaikat. Az egyes sátorok feliratait olvasva megállapíthattuk, kevésbé szellemes és felettébb érdekes fantázianevek alatt kezdték gyúrni déltájban a még nyers gombócokat, míg aztán négy óra tájban már minden egyes darab vagy a bírálók táljára, vagy a vendégek éhes gyomrába került. Hamarosan Gyurek László, a helyi polgármester intett, mondván pillanatokon belül megkezdődik az eredményhirdetés. Még a legalacsonyabb helyezést elért versenyzőket, illetve a különdíjasokat is tapsvihar fogadta, és ahogy a népszerű újságíró-műsorvezető, Sváby András egyre inkább elért a dobogósok felolvasásához, úgy emelkedett a hangulat. Végül a vasutasok csapatát is megelőzve a szomszédos falu, Szécsénke brigádja lett a nyertes, akik aztán büszkén lépdeltek fel a szabadtéri színpadra, hogy átvegyék jutalmaikat.

Amikor a Sváby Andrással folytatott rövid zsurnaliszta-beszélgetés után e röpke fasírtos látogatás végén kiléptünk a polgármesteri hivatali vendégfogadó teremből, és elbúcsúztunk házigazdáktól, épp betoppant a következő sztárvendég, Tarnai Kis László nótaénekes, így aztán garantáltnak vehettük, hogy távozásunkat követően is színvonalasan folytatódott a nógrádkövesdi mulatság.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában