Helyi közélet

2017.08.22. 06:47

Legéndi legenda emlékére

fenyvesi

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak a napokban Legénden, a település középkori római katolikus templomában. A rendezvényen a falu szülötte, a kódexmásolásban jeleskedő Domonkos-rendi szerzetesnővér, Legéndy Katalin előtt tisztelegtek.

Legénd. Dr. Varga Lajos, a váci egyházmegye segédpüspöke mutatta be azt a szentmisét, amelyet a nyugat-nógrádi Legénd község legendás alakja, az ötszáz éve elhunyt Legéndy Katalin emlékére ajánlottak fel. A Domonkos-rendi szerzetesnővér a rendelkezésre álló információk alapján akár gyermekeskedhetett is abban a középkori katolikus templomban, amely a múlt pénteken zsúfolásig megtelt az ő tiszteletére tartott rendezvény alkalmával.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Okkal feltételezhető, hogy a margitszigeti kódexmásoló műhely jeles tagja, Legéndy Kató gyermekkorában kötődött ehhez a templomhoz[/caption]

Dr. Varga Lajos segédpüspök szónoklatában azt hangsúlyozta, hogy az írás-olvasás ma is lelki többletet nyújthat bárki számára, a szövegek érzelmi és értelmi megközelítésének együttes alkalmazása hozhatja el a tiszta megértést. A szentmise után Rolik Róbert esperes plébános szólt az egybegyűltekhez, s megköszönte a közelmúltban elvégzett orgona-felújítás minden támogatójának a segítséget. Az emlékünnepség szervezésében részt vevőknek is kifejezte háláját, s Tyekvicska Árpád történészt külön kiemelte: „Ez a nap nem jött volna létre, ha ő nincsen és nem veszi szívére, s nem szervezi meg a programot. Köszönöm neki ezt a szolgálatot.”

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A középkori templom 1942-ben épített orgonáját a közelmúltban újították fel[/caption]

Rozina Csaba alpolgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Legéndy Katalin kódexmásolóként nyomot hagyott maga után a történelemben, amelyről a helyiek sajnos keveset tudnak. Éppen ezért nagy öröm, hogy megrendezték ezt a napot, amelyen nemcsak szentmisével, hanem előadásokkal is tisztelegnek a falu szülöttje előtt.

– Ebben a rohanó világban elfelejtünk megállni. Megállni és nem elmenni Isten mellett. Legfőképpen ne menjünk el egymás mellett! Egy kicsit magunkba nézve elképzelhetjük, hogy egyformák vagyunk, mindannyian egy helyről jöttünk és ugyanoda tartunk – emelte ki Rozina Csaba:

– A gondolatsor, amelyet követve Legéndy Kató is élte az életét, így szól: „Istenhited teljes, ha a ma mögött nem látod a holnapot. Ha a tiszta szeretet mögött nem látod a félelmet, ha az emberi szeretet mögött nem látod a csalódást. Ha a pénz mögött nem látod a kísértés lehetőségét, a pénztelenség mögött nem látod a gondot. Ha mások hibái mögött nem látod a tökéletlenségüket, a kritika mögött nem látod a sértést és a tetted mögött nem látod az elvárást” – tette hozzá az alpolgármester.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Rozina Csaba alpolgármester az istenhit mibenlétére hívta fel a figyelmet beszédében[/caption]

Az eseményen csodálatos műsorral működött közre a nógrádi születésű Szvorák Katalin Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas énekművész, az idei Madách-díj kitüntetettje.

A dalcsokor után két előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Haader Lea, a nyelvtudományok kanditátusa Legéndy Katalin nyelvtudományi jelentőségéről beszélt „Töredékes arckép a 16. század elejéről: Legéndy Kató” című előadásában. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi docense nyelvtudományi munkássága során – más fontos eredmények mellett – múlhatatlan érdemeket szerzett számos kódexünk kiadásával és tudományos feldolgozásával. A jelenlévők megtudhatták, hogy a Gömöry-kódex kétharmadát másolta Legéndy Katalin, erre leginkább a nyelvezetből lehet következtetni. A kódexben feljegyzett, a másoló magánéletére vonatkozó néhány soros utalásból kap információt az utókor Legéndy Kató személyéről. Kézirata alapján a kutatók utalnak palócos nyelvjárására, családneve pedig egyértelműen az akkoriban Legénd községben birtokos Legéndy család tagjai közé sorolja őt.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Szvorák Katalin énekművész „Csillagoknak teremtője” címmel adta elő műsorát[/caption]

A másik előadó Tyekvicska Árpád történész, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum osztályvezetője volt, aki „Fejezetek Legénd falu és a Legéndyek történetéből” címmel mondta el tudományosan alátámasztott gondolatait. A szerzetesnővér szellemi teljesítménye számon tartandó része a magyar kultúrának és azon kevés nógrádi alkotók közé tartozik, akik a középkorban nyomot hagytak maguk után. A kódex szövegéhez fűzött személyes megjegyzései pedig személyiségét emberközelbe hozzák számunkra – tudtuk meg a település által szervezett emlékprogramon.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] Legénden a katolikus hit és a hagyományok átörökítése generációkon átível[/caption]

Az esemény utolsó fellépőjeként Oszaczki László megszólaltatta a templom 1942-ben épült, s a közelmúltban a Nemzeti Kulturális Alap kétmillió forintos támogatása segítségével felújított orgonát. Előadásában Johann Pachelbel és Johann Sebastian Bach egy-egy klasszikusát hallgathattunk meg. A megemlékezés a legéndi római katolikus egyházközség fogadásával zárult.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában