augusztus 20

2020.08.20. 16:21

A járvány idején helytálló bátonyiakat is kitüntette a helyi polgármester

A hagyományoknak megfelelően idén is a Maconkai Szent István Király Templom kertjében tartották meg az államalapító király tiszteletére rendezett városi ünnepséget, illetve az azzal egybekötött búcsút.

Veres Edina

A rendezvényt ünnepi Szentmisével nyitották meg, amelyet a Váci Egyházmegye püspöke, Marton Zsolt celebrált. A liturgia végén a megyéspüspök megszentelte az új kenyeret.

Ezt követően az egybegyűltek átvonultak a templom elé, ahol Loborik Attila, diakónus megáldotta a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára állított maconkai emlékoszlopot. Az alkotás a helyi asztalosmester, Dancsó János kezeinek munkáját dicséri.

Az eseményen Letovai Zoltán, a város alpolgármestere elmondta: augusztus 20-án, államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk, akit ezen a napon avattak szentté.

– Nincs ebben a városban méltóbb hely, mint ez a Maconkai templomkert a nemes nap megünnepléséhez. Hiszen a sokat megélt templomot is Szent István Magyar Király tiszteletére avatták fel. Rendkívüli pillanat az életünkben az ünnep, ha méltóak vagyunk arra, hogy tisztelettel és becsülettel emlékezzünk – mondta az alpolgármester, majd történelmi visszatekintése végén hozzátette: nemzeti ünnepeink egyik legszebbje Szent István királyunk ünnepnapja, és ezt az egyházi hagyományt ápolják ők is ott, Maconkán.

Letovai Zoltán ezután jelképesen átnyújtotta a helyi gyerekeknek az elkészült játszótér kulcsát, hiszen annak engedélyeztetése és átadása elhúzódott a járványhelyzet miatt. Az ünnepségen városi kitüntetéseket adott át Nagy-Majdon József polgármester, Letovai Zoltán alpolgármester, és Lengyel Attila jegyző.

A város érdekében végzett munka elismeréseként a Bátonyterenye Díszpolgára kitüntető címet vehette át Takács Alajos plébános. Bátonyterenyéért kitüntetésben részesült, az Alukov Hungária Kft. közössége, dr. Fekete Judit, gyermekorvos. Emellett posztumusz Bátonyterenyéért kitüntetést ítéltek Kenyeres Pál, volt tanácselnök részére. A Város Szolgálatáért díjat kapott Molnárné Jakab Mária, a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda vezetője, Szabó Lászlóné, rendvédelmi igazgatási alkalmazott, valamint Szomszédné Halász Erzsébet ápolónő.

Ezt követően Nagy-Majdon József átadta a polgármesteri ajándéktárgyakat.

Színpadra szólították Tóth Biankát és Molnár Mónikát, akik a vírushelyzet alatt önerőből maszkok százait varrták és adták oda az időseknek, valamint a közszolgálatot ellátó személyeknek. Szintén ajándéktárgyat vehetett át Erdei Gyuláné és Orosz Tamásné. A két boltvezető mindent elkövetett, hogy a szépkorú lakosok ellátása ne csorbuljon a járványhelyzet idején sem, így például szükség esetén házhoz is vitték az élelmiszert. A polgármester Csépéné dr. Maconkai Judit a Bátonyterenyei gyógyszertár vezetőjének munkáját is ajándéktárggyal ismerte el.

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület minden évben emlékérmet adományoz azoknak, akik segítik a csoport munkáját. Idén, eltérve az eddigi évek hagyományától, két Maconkáért emlékérmet is kiosztottak. Kecskés Renáta és Balla Gábor vehette át az elismerést Orosz Tamástól, az egyesület elnökétől és Kecskés Andrástól, a hagyományőrző csoport oszlopos tagjától.

Az ünnepség végén a Maconka Táncegyüttes és a Rozmaring Gyermek Tánccsoport lépett színpadra, a szokásos estig tartó programok azonban idén elmaradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában