Renoválás

2023.02.21. 14:01

Kívül-belül megújítják a horpácsi Mikszáth Múzeumot

Régóta várt beruházás indulhat meg hamarosan a Nagy Palóc szeretett településén. Az idei esztendő legfontosabb feladata a Mikszáth-kúria teljes körű felújítása, benne az író munkásságát bemutató múzeumi kiállítással.

Hegedűs Henrik

Molnár Zoltán polgármester a felújításra váró épület előtt

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Molnár Zoltán polgármester elárulta, hosszú előkészítő folyamatot követően, várhatóan tavasszal indulnak el az 1906-ban emelt, neoklasszicista oszlopfős homlokzatú épületnél a munkálatok.

– Most már minden csak a közbeszerzési eljárás gyorsaságán múlik, hiszen a támogatási összeg egy része előlegként már a számlánkon van – számolt be a részletekről a falu vezetője. – El sem hinné az ember, hogy harminc éve nincs benn fűtés, még a legnagyobb nyári melegben is szinte dideregtünk a beltérben. Ráadásul a nagyobb esők után a tető rendszeresen beázott. Nélkülözhetetlenné vált a korszerűsítés, különös tekintettel ara, hogy a község idegenforgalmának sem mindegy, milyen állapotok uralkodnak a kúriában.

Molnár Zoltán hozzátette, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára írt ki az állam kulturális pályázatot, erre adták be az igényüket, és mintegy 150 millió forintot nyertek el az emlékház teljes felújítása. Ebbe beletartozik a fűtési rendszer, a vizesblokkok átalakítása és a tetőszerkezet megfelelő szigetelése. Ezen túlmenően további 69 millió forintot kaptak a kiállítótér modernizálására.

– Idomulnunk kell a kor, a huszonegyedik század követelményeihez, éppen ezért egy interaktív, a látogatók számára könnyen-gyorsan értelmezhető és megtekinthető tárlatot teremtünk. Így sokkal mélyebben betekinthetnek az érdeklődők nemcsak a mikszáthi életműbe, a novellák és regények varázslatos világába, hanem a híres irodalmár magánéletének egy-egy mozzanatát is megvilágítjuk – folytatta a polgármester, aki végezetül kifejtette, a másik fontos kivitelezés Horpácson 2023-ban a Béke úton található híd megerősítése lesz, amire a pénzügyi forrást önerőből biztosítja az önkormányzat.

 

Címkék#Horpács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában