Fesztivál

2023.05.21. 15:20

Laska és szórakozás: tengernyi embert vonzott a kazári fesztivál (fotók)

Már a kora délelőtti órákban megannyi érdeklődőt vonzott a kazári fesztiváludvarra a laska és a különböző ételkülönlegességek ínycsiklandó illata szombaton. Az egész napos programok is rengeteg résztvevőt csábítottak ki a 14. Laskafesztiválra, ahol a hangulat – és a látogatói létszám – este érte el a tetőfokát, amikor is a Kowalsky meg a Vega zenekar felrobbantotta bulijával a színpadot.

Veres Edina

Sok érdeklődőt vonzott a fesztivál

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A hagyományoknak megfelelően a 14. Kazári Laskafesztiválon is a főzőversennyel rajtoltak el a délelőtti programok. Idén 42 csapat, összesen 52 főzőhelyen készített a laska és a tócsni mellett egyéb kategóriában különlegesebbnél különlegesebb ételeket. Az eseményt kegyeibe fogadta az időjárás, így a korán érkező vendégeket már kísérőprogramok hada fogadta a rendezvény nem kevesebb, mint öt hektáros területén.

A gyerekek például a vidámpark játékai közül válogathattak, a felnőttek kézművesvásáron sorakozó portékákban gyönyörködhettek, de megtekinthettek kutyás bemutatót, vagy épp körbetekerhették a település szívét bringó-hintóval. Emellett a lóerők rajongói veterán autó- és motor, valamint rally autó kiállításon vehették szemügyre a két- és a négykerekű csodákat.

Színpadi programokból nem volt hiány

A színpadi programok 11 órakor a Laskatánccal rajtoltak el, majd ezt követte a program hivatalos megnyitója. Gecse Ákos, a település polgármestere úgy fogalmazott: bátran kijelenthető, hogy immár nem csak a kazáriak életében jeles esemény a fesztivál, hiszen május utolsó szombatján rég nem látott barátok, ismerősök találkozhatnak újra egymással évről évre Kazáron. Hozzátette: a főzőversenyre nem csupán a faluból és a környékről, hanem az ország különböző pontjáról is érkeztek csapatok, így például a Somogy megyei Darányból.

– Emellett a fesztiválra idén is ellátogattak külföldi vendégek, akikkel a kapcsolat az évek alatt annyira barátivá vált, hogy mondhatni ők is hazaérkeznek május végén a faluba – mondta a polgármester, majd ez utóbbiak közül kiemelte a csehországi és a lengyelországi testvértelepüléseikről érkező látogatókat. Gecse Ákos köszönetet mondott azoknak is, akik az elmúlt napok esős időjárásának nyomait – nem kevés munka árán – felszámolták annak érdekében, hogy a fesztivál vendégei önfeledten élvezhessék a programokat. A településvezető végül kifejtette: bízik benne, hogy a 14. Laskafesztivál látogatói kivétel nélkül életre szóló élményekkel térhetnek majd haza Kazárról.

Fontosak a gasztronómiai események

Beszédében Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke méltatta a település vezetést, és a lakosokat, illetve biztosította őket arról, hogy továbbra is számíthatnak a megyei önkormányzat támogatására. Kiemelte emellett az olyan rendezvények fontosságát, mint a Laskafesztivál, amellyel szűkebb hazánkban kezdetét vette a gasztronómiai rendezvények sora. Skuczi Nándor rámutatott, hogy az ilyen események alkalmasak rá, hogy ne csak a határainkon belülre, hanem azokon túlra is eljusson Palócország hagyományainak és gasztronómiájának híre, öregbítve ezzel Nógrád megye hírnevét is.

A színpadi programok folklór műsorral folytatódtak tovább, miközben a főzőverseny csapatainak sátraiban serényen folyt a munka. Az eredményekről, illetve hogy kik készítették a legízletesebb ételeket, délután számolt be a közönségnek a nívós zsűri, amelynek tagjai között a helyi szakemberek mellett felsorakoztak a Palóc Grillszövetség mesterei is.

Koncertek zárták a fesztivált

Az esti órákra zsúfolásig megtelt a Fesztiváludvar. Elsőként a Hell Diver együttes foglalta el a világot jelentő deszkákat, majd a Kowalsky meg a Vega koncertjén szinte felrobbant a színpad. Ezután a Kerozin zenekar lépett fel, végül a 14. Kazári Laskafesztivált hajnalig tartó Laskabál zárta, amelyhez Szőllős Róbert biztosította a ritmust és a jó hangulatot.

Hogyan készül az ínycsiklandó kazári laska?
A laskakészítésben az egyik legjártasabb csapatot a Kazári Nyugdíjasaiért Egyesület tagjai alkották. Szabó Imréné, a szervezet vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: az idei fesztiválon egy nagy csoporttal vettek részt, akik a Szupernagyik, illetve az Öregifjak nevet viselték. Az egyesület elnöke emellett azt is elárulta, hogy az igazán finom laska elkészítéséhez több fontos lépést is be kell tartani.
– Az első, hogy hogy a krumpli megfőljön, de nem szabad túlfőzni, mert akkor túl sok vizet vesz fel. Ezután krumplinyomóval jól át kell törni a burgonyát, hogy ne legyen csomós. A krumplit mindenképpen ki kell hűteni, csak ezután szabad hozzáadni a lisztet, amiből így nem vesz fel olyan sokat. Ennek köszönhetően lesz finom, gyenge a laska. Ugyanakkor természetesen a sütés is fontos szempont. A túl meleg sparhelt megégeti a laskát, ellenben, ha még nem érte el a megfelelő hőfokot, kiszárítja azt – sorolta Szabó Imréné, aki hozzátette: a csapatban mindenkinek megvan a maga feladata, amit az alapján osztanak ki, hogy ki, mihez ért a legjobban.
A Kazári Nyugdíjasaiért Egyesület tagjainak laskakészítésben való jártasságát a zsűri is értékelte, hiszen a főzőverseny laskakategóriájában második helyezést ért el az Örökifjak csapata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában