Környezetszépítés

2023.10.16. 11:47

Gyermekek segítségével ültettek facsemetéket Szécsénke különböző pontjain

Az országfásítási program második ütemében vett részt Szécsénke önkormányzata. A mintegy kétszáz lakost számláló délnyugat-nógrádi település több pontján összesen tíz csemetét ültettek el nemrégiben a helybéliek, köztük kisgyermekek szorgos segédletével.

Hegedűs Henrik

A gyerekek is segítettek az ültetésben

Forrás: Beküldött

A részletekről Hevér Boglárka, a község polgármestere számolt be portálunknak. Elmondta, a fák elhelyezését több szempont vezérelte. Az egyik az árnyékolási szándék volt, így szemeltek ki területet járdaszigetek mellé, illetve buszmegálló környékére. Ide olyan fajták kerültek, amelyek felnövekedve sem érik el a felsővezeték szintjeit, mint például a gömbjuhar.

A fák másik felét a szécsénkeiek által Pető-rétnek nevezett tisztáson ültették el. A nemrégiben rendezett falurészek vetélkedőjén a győztesek is itt szeretnék fejlesztésre felhasználni a nyereményük összegét. Az önkormányzat elképzelése szerint egy komplex rekreációs zöldfelületet létesítenek, főleg nagyobb fákkal, mint az ezüsthárs, az amerikai hárs és a magas kőris. 

200 csemete a végső cél

A polgármester kifejtette, hosszabb távú célkitűzésük, hogy minden szécsénkei lakosnak szeretnének egyet ültetni, azaz a végszám a kettőszáz lenne, amihez csatlakozna a régebbi telepítések megújítása is. Hevér Boglárka végezetül hangsúlyozta, sokan hiszik, hogy a kisebb községekben eleve jó a levegő, de az utóbbi időszakban egyértelműen észrevették, nem elég a szimpla gyepesítés, ha a fásítás háttérbe szorul. Ezzel az akcióval szeretnének jó példával szolgálni, és a feltörekvő nemzedékeknek kellő mennyiségű oxigént biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában