Húsvét

2024.03.28. 13:57

Kölni helyett vízzel ajánlott locsolkodni a nógrádi szakemberek szerint

A húsvéti hagyományok része a locsolkodás, de nem mindegy, hogy mivel teszik azt. Manapság már kölnik sokaságából választhatnak a férfiak, a nógrádi szakemberek szerint azonban ez nem a legjobb ötlet.

Nagy Orsolya

Dr. Magyari Ildikó, a pásztói kórház bőrgyógyásza portálunknak elmondta: valóban sokan használnak napjainkban kölnit, azonban ezek mindegyike allergizálhat. – Egyéni, hogy kinek, milyen illat tetszik. Alapvetően azonban a bőrgyógyászok azt tanácsolják, kerülni kell az illatot, hiszen az irritációt okozhat. Helyette érdemes vízzel locsolni a hölgyeket. A kölniknek a növények aromás anyagai adják az illatot, amelyekből több ezer van már a világon. Ezek bármelyikére allergiás lehet valaki, így hát ajánlatos kerülni őket – fogalmazott a bőrgyógyász. Hozzátette: amennyiben mégis ragaszkodnak a kölnihez, akkor egy nagyon régi német márkát javasol, amely már több száz éves és talán kevésbé allergizál.

Milyen problémákat okozhat?

Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és életmód-tanácsadó kifejtette: amennyiben egy kölni kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, akkor azt szabad használni, de módjával.

– Az a baj, hogy nagyon sok parfüm és kölni szintetikus anyagokkal van tele, amelyek megzavarják a hormonháztartást és az idegrendszert is. Sok fejfájós bele sem gondol, hogy akár a parfüm egyes alapanyagai is okozhatják. Igaz, húsvét csak egy nap, de érdemes az év többi napján is odafigyelni arra, milyen alapanyagokból készült illatokat fújunk magunkra. Manapság ugyanis nagyon kevesen gyártanak tiszta illatokat és a címkén szereplő leírások is megtévesztők lehetnek – hangsúlyozta Kovács Hetti.

Figyeljünk oda rájuk!

A természetgyógyász arra is kitért, hogy érdemes meghallgatni a hölgyeket. Sokan nem hiába nem kérik a hajukra, vagy a bőrükre a kölnit, hiszen zavarják ezek az erős illatok, ráadásul allergizálhatnak is. Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy az illatok fizikálisan, mentálisan, érzelmileg is hatnak az emberekre. Kovács Hetti azt tanácsolja: tiszta vízzel, esetleg vízben elkevert természetes illóolajjal a legjobb locsolni a hölgyeket. Ilyenkor úgyis a gesztus számít és nem a kölni, vagy a víz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában