Nool.hu videó

2024.03.14. 17:05

Koszorúztak és városi díjat is átadtak a szécsényi ünnepségen (videó)

Szécsényben csütörtök délelőtt emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A művelődési központban megtartott városi ünnepségen átadták a Szécsény Városért kitüntető díjat is.

Lászlók Judit

Színpadi előadással kezdődött a műsor a művelődési házban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A városi ünnepség koszorúzással kezdődött a Szontagh Pál emléktáblánál, ahol az önkormányzat, a helyi intézmények és szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés virágait. Ezt követően a résztvevők átvonultak a Városi Művelődési Központba. Az intézmény színháztermében az ünnepi műsor első felében a Fébé Társulat zenés irodalmi összeállítását – amelynek rendezője Csukáné Szerémy Andrea, a város alpolgármestere és Fébé Társulat alapító-rendezője volt – tekinthették meg a jelenlévők. 

A polgármester beszédében a szabadság fontosságát hangsúlyozta

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. 

– Nem könnyű 2024-ben a szabadságról beszélni. Láthatóan, érezhetően az emberiség egyik legfontosabb eszményének a jelentése teljes átalakulásban van – mondta Stayer László. Hozzátette: – Ez a fogalom ma egész mást jelent nekünk, az ukránoknak, a Közel-keletieknek, a Nyugat-európaiaknak, és mást jelentett 1848-ban a Márciusi Ifjaknak. Akkor egyértelmű volt minden, A magyar fiataloknak lassan 200 évvel ezelőtt a nyugati polgárosodás, a modernizáció jelentette a szabadságot az osztrákok megavasodott vaskalaposságával szemben.

A Szécsény Városért kitüntetést dr. Barrak Ahmad (jobbra), a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum igazgató-főorvosa vehette át
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A polgármester a beszédében a föld teremtésének mondájából egy részletet felolvasva emlékeztetett arra, hogy őseink múltidézései nem csak a sírokról, a halálhörgésről, a pusztulásról szóltak, hanem az élet feltétlen szeretetéről és a mindennapok örömeiről. 

– Ma ezen a tavaszi ünnepnapon azt kívánom mindannyiunknak, hogy próbáljuk meg a magyar nemzet történelmének egészében értelmezni a szabadság fogalmát. Legyenek benne őseink azon gondolatai miszerint az élet a vidámság, a szeretet, az élvezetek forrása és legyen benne a Márciusi Ifjak mondandója is, mely azt üzeni, „fényesebb a láncnál a kard, jobban ékesíti a kart” – hangsúlyozta Stayer László, aki a beszédét azzal zárta, hogy a legnagyobb tisztelettel és szeretettel emlékezzünk 1848 hőseire, mert közülük sokan nem csak az életüket áldozták a hazáért, hanem olyan szellemi muníciót hagytak számunkra, amelyek örökre iránymutatásul szolgálnak.

Idén az igazgató-főorvos vehette át a város elismerését 

Az esemény zárásaként átadták a Szécsény Városért kitüntető díjat. Dr. Pifka Boda Zsuzsanna, a város jegyzője elmondta, az elismerés a Szécsény közéletében vagy a várospolitikában huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet végző magánszemély, vagy szervezet részére adományozható. Az önkormányzat képviselő-testületének határozata alapján, a Szécsény Városért kitüntető díjat 2024-ben dr. Barrak Ahmad, a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum igazgató főorvosa vehette át.

– Az önkormányzat a kitüntető címmel ismeri el, a város egészségügyi ellátásában és a közéletben végzett kiemelkedő tevékenységét – mondta dr. Pifka Boda Zsuzsanna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában