Nool.hu videó

2024.03.11. 17:12

Ünnepélyesen is átadták a Drégelypalánk és Ipolyhídvég között megépített Szent Borbála hidat (videók)

Ünnepélyesen is adták át a Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget összekötő újabb hidat hétfőn. Az átadást Ipolyhídvégen rendezték meg. A Szent Borbála híd közel 3 milliárd forintból épült fel, amely ma már a negyvenedik átkelési pont Magyarország és Szlovákia között.

Lászlók Judit

Szijjártó Péter külügyminiszter ipolyhídvégi beszéde. A beruházással 40-re nőtt az átkelőpontok száma Magyarország és Szlovákia között

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az új Ipoly-híd szimbolizálja, a folyó két oldalán élő közösség összetartozását

Az eseményen elsőként Peter Pellegrini, a Szlovák Köztársaság házelnöke mondott beszédet. Ebben kiemelte ez a híd egyebek mellett jelképezi a két ország közti jó szomszédi kapcsolatokat is. Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg a jelenlévőkkel a gondolatait. Beszédében kihangsúlyozta, hogy ez a híd is szimbolizálja, az Ipoly két oldalán élő közösség összetartozását. Majd a jövőre vonatkozóan ismertette annak lehetőségét, miszerint gyalogos és kerékpáros hidak is épülhetnek az Ipolyon, amelyek révén összekapcsolhatják a két ország turisztikai, illetve kerékpárútvonalait.

A Szent Borbála híd
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A Szent Borbála híd a 40. átkelési pont a magyar-szlovák határon

Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. 

– 2010-ben a határ magyar oldalán egy olyan kormányt választottak meg, amely a nemzeti érdek érvényesítését tartja szem előtt. És, amely úgy gondolja, hogy a szomszédos országokkal való kapcsolatok folyamatos építése és javítása, kifejezetten hatékonyan szolgálja a nemzeti érdekeinket. Ezért mi a szomszédokkal való együttműködést a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös érdekekre alapítjuk. Azokat az együttműködési pontokat keressük, amelyek egyértelműen jók mindenkinek, jók mind a két országnak, jók mind a két nemzetnek. És hisszük azt, hogy ami jó mindkét országnak és mindkét nemzetnek, az erősebbé is tesz minket. Különösen így van ez Szlovákiával, amellyel a hét szomszédunk közül a leghosszabb a közös határunk – fogalmazott Szijjártó Péter, majd kiemelte, a 654 kilométeres határszakaszon 2010-ben még csak 22 ponton lehetett átkelni. Azonban 2014-ben Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök aláírtak egy megállapodást, amelynek célja volt, hogy jelentős mértékben növeljék a két ország közötti, határátkelési lehetőségek számát. A Szent Borbála híd átadásával a két ország között a határátkelési pontok száma 22-ről 40-re emelkedett.

Szlovák és magyar közéleti szereplők a híd átadásán
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

 

Magyarország és Szlovákia közti együttműködés sikertörténet

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt 10 esztendőben 18 új átkelési pontot adtak át a két ország között, amely a gazdaságot és a határ két oldalán élő közösségek közötti kapcsolatokat fűzik még szorosabbá. Mindezt pedig igazi sikertörténetnek tartják, amelyet folytatni kell, ezért készen állnak arra, hogy új hidakat, utakat és vasútvonalakat építsenek. Rámutatott továbbá arra is, hogy a két ország közti gazdasági együttműködés is mérföldkőhöz érkezett, hiszen a tavalyi adatok szerint Szlovákia Magyarország második legfőbb kereskedelmi partnere volt és 15 milliárd eurónyi forgalmat bonyolítottak le, amely több mint 2,5-szerese a 2010-es adatnak. 

Beszédében kitért arra is, hogy az ötven méteres Szent Borbála híd megépülésével pár percre rövidült a két település közti átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett. Kiemelte, a fejlesztéshez kapcsolódóan hazánkban egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi útépítés történt. A beruházás közel 3 milliárd forintból valósult meg. 

Elkötelezett a magyar fél az együttműködés erősítése iránt

– Mi a magyar oldalon elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködését tovább erősítsük – mondta Szijjártó Péter, aki szerint Magyarország és Szlovákia együttműködésének fejlesztése kölcsönös érdekünk, és készen állnak erre a jövőben is.

Az eseményen beszédet mondott még Richard Raši, a Szlovák Köztársaság beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztere, valamint Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke. A rendezvényt a beszédet követően az ünnepélyes szalagátvágással zárták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában